Hoogerheide

FNV sluit staking bij Fokker ELMO in Hoogerheide door verhuisregeling niet uit

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Medewerkers van Fokker ELMO in Hoogerheide en Fokker Landing Gear in Helmond, dat bekabeling maakt voor vliegtuigen, verhuizen naar Fokker Aerostructures in Papendrecht. Om hen te compenseren voor die afstand, komt er een verplaatsingsregeling. Maar wat blijkt? Werknemers uit Helmond krijgen veel meer uitgekeerd dan die uit Hoogerheide. ‘Onacceptabel’, vindt FNV Metaal.

De vakbond wil dat de tegemoetkoming aan reiskosten en -uren voor de werknemers gelijk wordt getrokken. “Als mensen vanuit ELMO meegaan naar Papendrecht, ontvangen ze nu één maandsalaris”, vertelt FNV Metaal-bestuurder Jan Meeder. “Maar als ze vanuit Landing Gear meegaan, ontvangen ze vier maandsalarissen.”

Dit kan al gauw oplopen tot tienduizend euro. “Wij vinden dat onacceptabel en hebben hier drie keer over onderhandeld. Uiteindelijk liep het vast.”

Extra prikkel

De directie denkt namelijk dat medewerkers uit Helmond de overstap naar Papendrecht moeilijker vinden dan die uit Hoogerheide, waardoor er een extra prikkel nodig is.

De vakbond denkt daarentegen dat bij ELMO, in de loop van het jaar, een zelfde situatie kan plaatsvinden.

In hetzelfde schuitje

Volgens de directie van Fokker moeten ELMO-medewerkers maar ergens anders gaan solliciteren, als ze geen genoegen nemen met de regeling. Zij denken in de buurt van Papendrecht namelijk snel vervangers te kunnen vinden. ‘Dit getuigt niet van respect voor de ELMO-medewerkers; zij zitten in hetzelfde schuitje als de Landing Gear-medewerkers’, schrijft FNV Metaal in een statement.

“We vinden het niet meer dan rechtvaardig dat er een gelijke regeling komt, want het gaat tenslotte ook om de sluiting van Fokker ELMO, net als de sluiting van Fokker Landing Gear in Helmond”, ligt Meeder het statement toe. “De conditie waaronder mensen mee zouden moeten gaan naar Papendrecht, zou hetzelfde moeten zijn. Dat is nu niet het geval en dat kan niet.”

Mogelijke actie

Vanmiddag om half twee wordt er daarom in de kantine in Hoogerheide vergaderd en gestemd over een mogelijke actie.

“We sluiten staking niet uit”, aldus Meeder. “Hopelijk draagt dit bij aan het over de brug komen van de directie.”

Lees ook: Fokker Elmo sluit halverwege 2023 de deuren in Hoogerheide: 900 banen weg uit de regio