Hoogerheide

Fokker overstag: medewerkers Hoogerheide krijgen dezelfde vergoeding als Helmond

Een eerdere staking bij Fokker Elmo in Hoogerheide.

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De medewerkers van Fokker Elmo in Hoogerheide krijgen alsnog waar ze voor gestaakt hebben: dezelfde hoge verhuisvergoeding als hun collega’s in Helmond. Dat meldt de vakbond FNV Metaal, die tevreden is met het resultaat. GKN Fokker liet vorig jaar weten dat ze de vestigingen in Helmond en Hoogerheide gaan sluiten. Al het werk wordt dan gedaan in Papendrecht. Toen bleek dat werknemers in Helmond meer geld kregen als compensatie, begon het personeel van Hoogerheide met acties en stakingen.

Personeel van Fokker Elmo in Hoogerheide heeft er lang voor geknokt. Maandenlang waren er acties. En medewerkers hebben zelfs in totaal tien dagen gestaakt. Ze vonden het onterecht dat ze anders behandeld werden dan het Helmondse personeel. Fokker beloofde een verplaatsingsregeling: extra geld als je in Papendrecht bij Fokker bleef werken en je mocht de extra reistijd tellen als werktijd. Maar personeel van Fokker Landing Gear in Helmond kregen het voor elkaar om extra afspraken te maken.

Het scheelt duizenden euro’s per werknemer

“Dit was natuurlijk een absurde situatie. Dit pikten onze leden bij Fokker ELMO niet en daartegen hebben we ook stevig actie gevoerd,” vertelt bestuurder Jan Meeder van FNV Metaal. “Het gaat tenslotte om duizenden euro’s per werknemer meer aan compensatie voor de verhuizing naar Papendrecht. Niet opgeven is steeds ons motto geweest evenals het gaan voor meer respect, waardering en een verbeterde regeling.” De vakbond is tevreden met het aanbod van Fokker. Het is nu aan de FNV Metaal-leden of ze het bod accepteren.

Meeder denkt dat Fokker onder andere overstag is gegaan, omdat ze geen personeelstekort wil creëren. “De regeling is er vooral op gericht om werknemers mee te krijgen naar Papendrecht. En zeker voor een langere periode. We constateren dat veel werknemers al zijn vertrokken en gekozen hebben voor een andere baan of daarnaar op zoek zijn in de omgeving. Veel kennis gaat daarmee verloren en het valt kennelijk toch niet mee om voldoende andere werknemers te werven.”

Lees ook: Opnieuw staking bij Fokker ELMO in Hoogerheide Lees ook: Staking bij Fokker Elmo in Hoogerheide voor hogere verhuisvergoeding