Hoogerheide

Opnieuw staking bij Fokker ELMO in Hoogerheide

Een eerdere staking bij Fokker Elmo in Hoogerheide.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Werknemers van Fokker ELMO in Hoogerheide gaan 6 en 7 juli weer staken. Gedurende 48 uur leggen zij het werk neer. Dat doen ze omdat moederbedrijf GKN Fokker de werknemers uit Hoogerheide een stuk minder geld betaalt voor de verhuizing naar Papendrecht, dan hun collega’s uit Helmond. Het is ondertussen al de vijfde stakingsactie dit jaar.

“Het schiet niet echt op bij Fokker”, begint FNV Metaal-bestuurder Jan Meeder. “In april heeft de directie in informeel overleg een bod neergelegd dat volstrekt onvoldoende is.” De werknemers zijn boos omdat hun collega’s uit Helmond soms wel tienduizenden euro’s meer vergoed krijgen voor de verhuizing. “Begin mei hebben wij over het nieuwe bod gesproken met onze leden. Dat is afgewezen. Sindsdien is er geen enkele beweging vanuit de directie te bespeuren geweest.”

Als nieuwe poging hebben FNV Metaal en CNV Vakmensen aan de bestuursvoorzitter van GKN Aerospace, Paya, een brief geschreven om met een oplossing te komen. “Met de directie in Nederland lukt het niet en zit de kwestie muurvast”, vervolgt Meeder. Maar de bestuursvoorzitter verwees de vakbonden toch weer terug naar de Fokker-directie in Nederland. “Hij zegt achter het leiderschap van deze club te staan.”

Terug bij af

Terug bij af dus, vinden de vakbonden. En daarom gaan de werknemers weer staken. “Wij eisen nog steeds een gelijkwaardige bonus van drie maandsalarissen, zoals in ons ultimatum van 1 februari verwoord staat. Onze leden zijn bereid om verder te gaan met actievoeren. Ze vinden dat de directie echt over de brug moet komen. Respect, waardering en gelijkwaardigheid is waar het ze om gaat.”

In maart 2022 maakte GKN Fokker bekend dat ze de vestigingen in Helmond en Hoogerheide gaat sluiten. De werknemers en werkzaamheden verhuizen naar Papendrecht. Alle werknemers kregen een vertrek- en transferregeling. Later bleek dat de directie van Fokker met de ondernemersraad, buiten de bonden om, extra afspraken had gemaakt voor de werknemers uit Helmond.

Lees ook: Weer staking bij Fokker Elmo in Hoogerheide: ‘We zijn heel erg boos’ Lees ook: Personeel Fokker Elmo in Hoogerheide voert druk op en gaat 48 uur staken Lees ook: Veel deelnemers bij staking Fokker ELMO in Hoogerheide Lees ook: Ultimatum voor Fokker: werknemers eisen gelijke verplaatsregeling