West-Brabant

Fort Henricus officieel geopend op open dag West Brabantse Waterlinie

Fort de Roovere in Halsteren

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Tijdens de open dag van de West Brabantse Waterlinie zal Fort Henricus in Steenbergen officieel worden geopend. De open dag is op zondag 20 oktober. Fort Henricus is de afgelopen jaren flink opgeknapt. Ook de andere forten in de West Brabantse Waterlinie zijn open.

De belangrijke delen van de West Brabantse Waterlinie doen zondag 20 oktober mee met de open dag: het Ravelijn  in Bergen op Zoom, Fort de Roovere in Halsteren, Benedensas in De Heen en Fort Henricus in Steenbergen. De forten en verdedigingswerken vormden vroeger een linie om Nederland veilig te houden. De open dag is van 12.00 uur tot 17.00 uur. Je kunt met een bus gratis langs alle deelnemers.

Officiële opening Fort Henricus

De officiële opening van het opgeknapte Fort Henricus begint om al een uur eerder, om 11.00 uur. Bezoekers kunnen niet alleen het fort bekijken, maar ook meedoen aan sport en spel, kunst bekijken en genieten van muziek en dans. Er zijn ook rondleidingen met gidsen van Natuurmonumenten en de Stads Herauten Steenbergen.

Fort Henricus ligt aan de Schansdijk in Steenbergen. Het is gebouwd in 1626 en 1627. De laatste keer dat het fort in actie moest komen, was in 1809. Toen vielen de Engelse troepen Zeeland binnen. Destijds lag Fort Henricus aan open water en beschermde het de Steenbergse haven.

Benedensas en Dintelse Gorzen

Bij Benedensas in De Heen en de aangrenzende Dintelse Gorzen kun je op de open dag kano’s en slopen huren. Ook hier kun je op excursie met gidsen van Natuurmonumenten. Mindervaliden kunnen gebruik maken van speciale of road rolstoelen. Die moet je dan wel eerste reserveren via www.benedensas.nl.

Ravelijn in Bergen op Zoom

Op het Ravelijn aan de Korneel Slootmanslaan 1 in Bergen op Zoom kun je meedoen met sport en spel, er zijn kinderactivteiten en een tentoonstelling van De Makers van Bergen op Zoom. Ook hier kun je op pad met gidsen en je kunt kennismaken met Schuttersgilde Sint Sebastiaan. Er is muziek en natuurlijk kun je er lekker eten en drinken.

Fort de Roovere in Halsteren

Fort de Roovere vind je aan de Ligneweg 3 in Halsteren. Ook hier sport en spel, muziek, zang en dans. Er zijn ook theateracts, je kunt op stap met gidsen en/of genieten van een hapje en een drankje.

Gratis bus langs de forten

Je kunt tijdens de open dag gratis met de bus langs alle deelnemers. De bus rijdt continu langs de forten, de Waterschans in Bergen op Zoom en het Benedensas. Er is een extra halte op de Kade in Steenbergen. Onderweg vertellen gidsen over de West Brabantse Waterlinie en je kunt in- of uitstappen waar je wilt. De toegang is overal gratis.