Bergen op Zoom

Frans Vos krijgt erepenning van Bergen op Zoom

Frans Vos kreeg uit handen van burgemeester Frank Petter de erepenning © ZuidWest TV

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Frans Vos heeft maandag de erepenning van de gemeente Bergen op Zoom gekregen. Burgemeester Frank Petter verraste hem door de onderscheiding uit te reiken tijdens de nieuwjaarsreceptie van Bergen op Zoom.

Frans Vos heeft de erepenning van Bergen op Zoom gekregen voor de tientallen jaren waarin hij zich al inzet voor Bergse clubs, verenigingen en organisaties. Als vrijwilliger werkt hij vooral voor sociaal zwakkeren en mensen die zorg nodig hebben. Burgemeester Petter roemde vooral Vos’ talent voor het samenbrengen van mensen. “Diplomatie, kennis van zaken en bestuurlijke vaardigheid, een veelheid van lidmaatschappen en bestuursfuncties zijn de omstandigheden die hem kenmerken.”

Maria Ommegang en bevrijdingsherdenkingen

Eén van de organisatie waar Vos voor werkt is de Stichting Lievevrouwegilde. Deze stichting organiseert elk jaar de Maria Ommegang in Bergen op Zoom. Ook zit hij al jarenlang in de besturen van herdenkings- en bevrijdingsprogramma’s. Vos werd ook voorzitter van de speciaal opgerichte stichting Bevrijding Brabantse Wal. Onder zijn leiding werden belangrijke evenementen georganiseerd, bijvoorbeeld over de Slag om de Schelde, en werden jongeren betrokken bij de herdenkingen.

De erepenning wordt maar een paar keer per jaar uitgereikt. Je krijgt de onderscheiding als de gemeenteraad unaniem beslist dat je je uitzonderlijk goed hebt ingezet voor de gemeente Bergen op Zoom. Sinds 1950 is de erepenning pas 84 keer uitgereikt.