Halsteren

Frietoorlog voorbij: Paul van der Zande en gemeente begraven de strijdbijl

Redactie Redactie

Afgelopen zomer was er nog sprake van een ware frietoorlog, maar afgelopen donderdag werd duidelijk dat de vrede is wedergekeerd. Friet- en oliebollenondernemer Paul van der Zande kreeg bezoek van wethouder Jeroen de Lange.

Door: Vincent Krijtenburg en Roland Pijnen

Paul van de Zande is kermisexploitant en opende afgelopen zomer een frietkraam op plein Vogelenzang in Halsteren. Dat deed hij om toch nog wat geld in het laatje te brengen. Horecaondernemers uit de omgeving waren woest en er ontstond een frietoorlog. Ook ontdekte de gemeente Bergen op Zoom dat de frietkraam in overtreding was, Frituur ‘t Huisje moest vertrekken. Van de Zande ging in gesprek met de gemeente en met succes: Op dit moment verkoopt Van de Zande oliebollen op het plein en in januari bakt de kermisexploitant er zijn friet in een verplaatsbare wagen.

Plots was de frietkraam van Paul van de Zande het gesprek van de dag dat zelfs door het landelijke nieuws werd opgepakt. “Vergunning technisch waren er wat dingen die opgelost moesten worden. Dat leek negatief te zijn, maar uiteindelijk zijn er positieve dingen uit voortgekomen”, aldus wethouder Jeroen de Lange. 

Woensdag opende Van de Zande de oliebollenkraam. Oliebollen bakken in het kloppend hart van Halsteren, het is een generatie lange traditie voor de familie Van de Zande. “Mijn opa en mijn vader stonden hier al met oliebollen. Wij nu ook al jaren. In Halsteren moet je oliebollen van Van de Zande hebben, anders klopt er iets niet”, vertelt Van de Zande.

Lastige tijd

Door de coronacrisis zijn kermisexploitanten zwaar getroffen. Afgelopen zomer, juist in de periode van het jaar dat kermisexploitanten het druk horen hebben, zat Van der Zande zonder werk. Het kermisseizoen lag op zijn gat en de vaste lasten liepen door. Financieel waren het zware tijden. Om het wat draaglijker te maken zocht Van de Zande creatief naar een oplossing. De oliebollenkraam van de familie, die normaliter pas aan het einde van het jaar in gebruik gesteld wordt, werd omgetoverd tot frietkot. 

Frietoorlog

Van der Zande kreeg van de gemeente Bergen op Zoom een vergunning van drie maanden. De vergunning was afgegeven voor een verkoopraam op wielen. Wat bleek, het tijdelijke frietkot was in overtreding, omdat Frituur ’t Huisje, de naam zegt het al, een vast bouwsel was. Friettenthouders in Halsteren kregen hun zin: De gemeente had voldoende munitie om de tijdelijke frietkraam van Paul te laten sneuvelen. Van de Zande nam zelf het initiatief en pakte maandag 27 juli zijn biezen.

Naar voren kijken

De gemeente trok aan het langste eind en Van der Zande kwam van een koude kermis thuis. Van der Zande erkent zijn fout. “Ik heb niet helemaal de regels nageleefd. Daarvoor ben ik door op mijn vingers getikt en dat is terecht.” Ook heeft hij een “enorme blijk van waardering” voor de gemeente. “Ik ben in principe een kleine ondernemer. Dat daar toch oog voor is en naar geluisterd wordt, is positief.”

Beide partijen kijken vooruit en laten de problematiek rondom de frietoorlog achter zich. Wethouder Jeroen de Lange bewondert Van der Zande. “Door zijn volhardendheid en duidelijkheid zijn we er samen uitgekomen.” Donderdagmiddag kreeg Van der Zande bezoek van de wethouder. Ze spraken met elkaar en aten een oliebol op de goede afloop. “Aanstaande vrijdag is het de dag van de ondernemer. Om er voorop uit te lopen wil ik een speciale waardering en erkenning uiten voor Paul”, zegt De Lange.