Bergen op Zoom

Ga mee op reis in het verhaal van de Chinese nachtegaal, tijdens de voorstelling van Jac. Danst

Oefenen voor de dansvoorstelling De Chinese nachtegaal.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Lang geleden leefde er een keizer, hij was erg ziek. Zo ziek, dat dokters de hoop hadden opgegeven. Totdat er een klein vogeltje bij de keizer aan bed verscheen, een nachtegaal. Het vogeltje begon te fluiten en ja hoor, de keizer werd weer beter. Het is het sprookje De Chinese nachtegaal. En dat verhaal komt naar Bergen op Zoom. Zaterdag 15 oktober nemen 156 dansers van dansschool Jac. Danst je mee in het sprookje van Hans Christiaan Andersen.

De voorstelling is een moderne, eigentijdse variant van het sprookje geworden. “Tijdens de voorstelling vertelt een opa aan zijn kleindochter over de Chinese nachtegaal”, vertelt Jac van den Elshout, eigenaar van de dansschool. “De dansers nemen je mee in het verhaal. We laten hiermee zien dat een verhaal ook door middel van dans verteld kan worden.”

Voorbereidingen

Stress voor de voorstellingen heeft Jac niet. “Alles loopt gewoon goed. We zijn overal op tijd mee begonnen.” In maart zijn de naaisters begonnen met de kostuums. De dansers oefenen al ruim een jaar. “Onze jongste danser is drie, de oudste is 79. Echt iedereen doet mee.” Een deskundige op het gebied van de Chinese cultuur adviseerde over de authenticiteit van de kleding en decors. “Verwacht geen geel geschminkte of stereotyperende karakters. Alles is zo natuurlijk mogelijk gemaakt.”

Een kleine tegenslag is dat de app voor een speciaal 3D decor niet doorgaat. “Maar we zijn nu heel hard aan het brainstormen om dit op te lossen. Soms komen daar de mooiste dingen uit.” Bezoekers houden dat tegoed. “Die kunnen we dan toch gewoon volgend jaar gebruiken!”

Plannen

De plannen voor een volgende voorstelling liggen alweer klaar. “We weten al welk sprookje het gaat worden en de eerste patronen zijn al naar het naaiatelier.” Ook de datum staat vast. “Op 7 oktober 2023 staan we weer terug in de Maagd.” Het is nu uitkijken naar zaterdag.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de zaterdagmiddag. Deze zijn te bestellen via de website van De Maagd.