Bergen op Zoom

Gageldonk-West verloedert, ondanks wijkvernieuwing: ‘Het is één grote teringzooi’

Han Verbeem Han Verbeem

Het rommelt in Gageldonk-West. Bewoners klagen over criminaliteit en overlast op straat en recentelijk heeft het Buurtpreventieteam de handdoek in de ring gegooid. De gemeente grijpt niet in en laat de boel op z’n beloop, constateren raadsleden Alperen Yilmaz (GBWP) en Sander Siebelink (V-BoZ/CDA). Beide fracties hebben brieven naar het Bergse college gestuurd en willen snel actie. “De wijk dreigt te verloederen, ondanks de vernieuwing.”

Buurtbewoner Rob de Vos, gepensioneerd maatschappelijk werker, woont sinds 1957 in Gageldonk-West. Hij heeft de wijk zien ontwikkelen van een nieuwbouwbuurt tot “een wijk in opbouw.” Ondanks de sloop en nieuwbouw van complete huizenblokken gaat het bergafwaarts, constateert hij. “Vorig jaar is bij ons in de straat een moord gepleegd”, zegt hij – verwijzend naar het schietincident in een theehuis aan de Kastanjelaan. “De hele politiek was toen in rep en roer, er kwam een bijeenkomst met de burgemeester en andere hotemetoten. Er is ons van alles beloofd maar er is niets veranderd”, zegt de wijkbewoner verbitterd.

Waarschuwen

“Er wordt hier gedeald en met auto’s gescheurd door de straten, overal ligt zwerfvuil.” Hij wijst naar een overvolle afvalbak langs het trottoir bij de Gentiaanstraat. Het vuil ligt her en der op de stoep tot aan de straat. “Dat is hier tegenwoordig heel gewoon”, merkt hij op. De Vos woont naar zijn zeggen nog steeds met plezier in zijn wijk maar hij wil toekomstige bewoners van nieuwe woningen wél waarschuwen. “Denk goed na voor je hier komt wonen. Aan de buitenkant zien de huizen er mooi uit maar dat is allemaal cosmetisch. Het is hier gewoon één grote teringzooi.”

Prioriteiten

Raadslid Siebelink van V-BoZ is het volmondig met De Vos eens. “Het college moet prioriteiten stellen. In plaats dat de handhavers terrassen opmeten om te controleren of een terrasstoel tien centimeter buiten de lijntjes staat, kan de gemeente de tijd en energie beter besteden aan het tegengaan van zwerfvuil.” De klachten van bewoners moeten serieus genomen worden, benadrukt hij. Zijn partij wil dat de wethouder snel om de tafel gaat met de buurpreventie om het vertrouwen te herstellen. “Honderden klachten in twee jaar tijd waar nauwelijks iets mee wordt gedaan. Dat kán echt niet”, zegt Siebelink.

Overlast van buitenaf

Ook zijn GBWP-raadscollega Yilmaz noemt het “diep teleurstellend” dat het ontbreekt aan handhaving en controle. Gageldonk is een fijne wijk, benadrukt hij, het jonge raadslid woont er al sinds zijn jeugd. Maar ook Yilmaz krijgt meldingen van drugsoverlast. Veel overlast komt van buitenaf, merkt hij op. “Gageldonk is een toegankelijke wijk die midden in de stad ligt en makkelijk bereikbaar is. Iedereen komt hier en vandaar dat je die problemen hier dus hebt.”

Wijk-Boa

Het draait om handhaven en controleren en het ontbreekt aan capaciteit. Een oplossing heeft GBWP daarvoor wel: “Wij willen per wijk en ook voor Gageldonk-West een eigen Boa”, zegt Yilmaz. Deze opsporingsambtenaar moet dan het vaste aanspreekpunt zijn voor de vrijwilligers van de buurtpreventie en ook de overlastmeldingen serieus oppakt.

Lees ook: Buurt duidelijk over toekomst na schietpartij: ‘De straat moet terug aan de bewoners’ Lees ook: Bewoners Wouwsestraatweg in Bergen op Zoom willen theehuis weg na schietpartij