Bergen op Zoom

Gebiedsverboden oplossing voor nu, maar: De Kade móet weg, vindt buurt

Han Verbeem Han Verbeem

Burgemeester Margo Mulder wil met gebiedsverboden de overlastveroorzakers uit de Bergse wijk De Blokkendoos weren. Eén verbod is inmiddels al opgelegd, zegt ze. De overlast ontstaat rondom de cliënten van zorgcentrum De Kade aan de Karel Doormanstraat, een instelling voor mensen met een gecombineerde psychische en verslavingsproblematiek. Woensdagavond overhandigden bezorgde buurtbewoners een petitie aan de burgemeester. Voor hen gaan gebiedsverboden niet ver genoeg: De Kade móet weg, vinden ze.

De petitie ‘De Kade MOET sluiten en wel nu!’ is 372 keer ondertekend, aldus de indieners. Ook raadslid Alperen Yilmaz (GBWP) mocht deze in ontvangst nemen. In de Bergse gemeenteraad is hij één van de politici die zich actief inzet voor het tegengaan van de straatoverlast.

Overlast van buitenaf

Volgens burgemeester Mulder komt veel van die overlast niet van de cliënten zelf, maar van mensen van buitenaf – zoals drugshandelaren. Een verbod alleen is niet voldoende. “Er moet ook gehandhaafd worden en daarnaast krijgen de verslaafden ook begeleiding.” De scheidingslijn tussen dader en slachtoffer is soms erg dun, aldus de burgemeester.

Vertrek uit wijk

Overlast op straat ontstaat door het strikte zerotolerance-beleid dat De Kade hanteert voor drugsgebruik binnenshuis. Daarom vindt het gebruik en de handel in verdovende middelen op straat plaats. Ook de drug Flakka levert problemen op – deze is relatief goedkoop verkrijgbaar en de gebruikers lopen als ‘zombies’ rond. Het werken met gebiedsverboden is een oplossing voor de korte termijn. Een langetermijnoplossing komt neer op het vertrek van De Kade uit de wijk – ook de wijkbewoners van De Blokkendoos dringen daarop aan. Maar dat kan niet op stel en sprong, benadrukt ze. “Wethouder Van Aken is namens het college daarover in gesprek met de zorginstelling. Dat kost tijd”, aldus Mulder.