Roosendaal

Geen asielzoekerscentrum in Roosendaal: ‘er is een grens bereikt’

Paul Joachems Paul Joachems

Er komt geen asielzoekerscentrum in de gemeente Roosendaal. Dat schrijft burgemeester Han van Midden in een brief aan de gemeenteraad. De burgemeester is van mening dat het heel belangrijk is om te kijken wat je als gemeente aankan. “Wij kunnen heel veel aan maar er is ergens wel een grens bereikt.”

Van Midden vertelt dat de balans in de wijken zoek is of zoek dreigt te raken. “We hebben een bovengemiddelde opvang van arbeidsmigranten die we graag een goede en humane huisvesting willen bieden. En dan daar ook nog een asielzoekerscentrum bovenop? Dat zou écht te veel zijn voor de gemeente Roosendaal nu.”

Interesse voor opvanglocatie asielzoekers

Het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, heeft in april aangegeven dat zij geïnteresseerd zijn om in de gemeente Roosendaal een opvanglocatie voor asielzoekers te vestigen. Dit zou gaan om de plaatsing van 175 tot 200 asielzoekers met de mogelijkheid om in de toekomst uit te breiden naar 400 personen. “Wij hebben als college besloten dit verzoek van het COA af te wijzen”, aldus Van Midden. “Per brief hebben wij dit op 25 mei 2021 aan het COA bevestigd.”

Kwetsbare wijken

“We hebben op dit moment te maken met een situatie in Roosendaal waar toch wel een aantal wijken behoorlijk onder druk staan”, zegt Van Midden. “Wij als college vinden dat de kwetsbaarheid van dien aard is dat we daar geen andere opvangvraagstukken bij kunnen hebben. Het afgelopen jaar hebben we de kwetsbaarheid kunnen zien van een aantal wijken.” Van Midden doelt hierbij op de vuurwerkrellen. “Hier moeten we heel hard werken om het evenwicht weer terug te brengen. Daar past op dit moment energie steken in de humane opvang van asielzoekers niet bij.”

Arbeidsmigranten

Volgens Van Midden neemt de gemeente een bovengemiddelde verantwoordelijkheid waar het gaat om de opvang van arbeidsmigranten. “We hebben veel arbeidsmigranten en we nemen ook echt meer dan gemiddeld ons aandeel daarin ten opzichte van de regio.”

Meeste AZC’s in Noord-Brabant

In de opvang van asielzoekers is Noord-Brabant met negen asielzoekerscentra (AZC) momenteel koploper vergeleken met de rest van Nederland. “Onze provincie is dus oververtegenwoordigd als het gaat om een aantal van dit soort locaties. Dus we kijken vooral nu naar de rest van Nederland. Dit laatste is overigens wel een nevenargument. Ik vind vanuit menselijkheid dat iedere gemeente zijn aandeel moet pakken in de opgave die we hebben. Ik doe daarmee ook een beroep op de rest van Nederland.”

Lees ook: Gemeente Roosendaal wil geen asielzoekerscentrum: eerst kwetsbare wijken verbeteren