Roosendaal

Geen camera’s in Roosendaalse fietstunnels: er is geen bewijs voor onveiligheid

Beveiligingscamera gemonteerd op een betonnen muur met daarboven een lichtbewolkte blauwe lucht

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal kan geen bewakingscamera’s hangen in fietstunnels. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. Ze beseffen dat mensen zich onveilig kunnen voelen in de tunneltjes, vooral in het donker. Maar bij de politie en de gemeente zijn er sinds vorig jaar geen meldingen binnen gekomen over incidenten bij fietstunnels. En de gemeente kan alleen camera’s hangen, als ze kan bewijzen dat de openbare orde in gevaar is.

De gemeente Roosendaal heeft te weinig informatie over onveiligheid bij fietstunnels om de situatie aan te kunnen pakken. De VVD had gevraagd om de camera’s, nadat er in juli een paar overvallen waren op fietsers. Zo raakte een tiener gewond bij een gewelddadige straatroof op 11 juli. Meerdere daders beroofden hem bij het fietstunneltje aan de Bandeliersberg en lieten hem gewond achter. Volgens de VVD zou er in diezelfde periode ook een volwassen man van zijn fiets zijn getrokken in het Visdonktunneltje.

Geen meldingen over incidenten bij fietstunnels ontvangen

Maar de melding van die incidenten zijn waarschijnlijk niet specifiek gekoppeld aan fietstunnels. En ze komen dus ook niet op die manier bij de gemeente terecht. “Vanaf begin 2020 hebben wij geen meldingen over incidenten in of bij fietstunnels ontvangen,” laten burgemeester en wethouders weten. Maar ze beseffen dat dit niet betekent dat er ook niets is gebeurd. “Het is echter zeer goed mogelijk dat er incidenten hebben plaatsgevonden en dat fietstunnels worden gebruikt met verkeerde intenties. Zo hebben wij deze zomer, na het stellen van deze raadsvragen, diverse meldingen gehad over het afsteken van vuurwerk in de Pattontunnel.”

VVD-raadslid Sanneke Vermeulen stelde de vragen destijds ook vanwege haar eigen ervaringen tijdens fietstochten. “Daarnaast ervaar ikzelf als inwoner ook een onveiligheidsgevoel in bepaalde fietstunneltjes, omdat er geen mogelijkheid is om uit te wijken als er onveilige situaties ontstaan. Daarbij komt dat fietstunneltjes een geliefde plek zijn om ‘te chillen’ voor mensen met verkeerde intenties.”

Gemeente vraagt bewoners om ervaringen te delen

De gemeente Roosendaal beseft dat de tunnels een onveilig gevoel kunnen geven. En ze zou ook graag beter in kaart brengen wat er dan bij de fietstunnels gebeurt. Want om er iets tegen te kunnen doen, moet de gemeente eerst weten wat er loos is. “We vragen daarom bewoners om vervelende ervaringen in en bij fietstunnels te melden bij de gemeente. Bewoners kunnen direct melden via de website van de gemeente Roosendaal,” roepen burgemeester en wethouders op. “Als het gaat om strafbare feiten kan worden gebeld met de politie (0900-8844 of 112 in geval van spoed).”

De gemeente Roosendaal wil ook graag in gesprek over de ervaringen van inwoners. “Daarnaast komen wij via de VVD graag in contact met de bewoners die zijn gesproken over hun veiligheidsgevoel in fietstunnels.” Want er is nu nog geen wettelijke reden om camera’s op te hangen in fietstunnels. De gemeente kan dat alleen doen om de openbare orde te handhaven. Maar burgemeester en wethouders moeten dan wel kunnen bewijzen dat die plekken onveilig zijn. “Meldingen van bewoners zijn van belang om de veiligheidssituatie in en bij fietstunnels beter in kaart te kunnen brengen. Op basis van een analyse van die meldingen zullen, indien nodig, gepaste maatregelen worden getroffen.”

Lees ook: VVD Roosendaal wil cameratoezicht in fietstunneltjes na berovingen