Roosendaal

Geen container voor plastic afval voor Roosendaalse huishoudens

Kitty Joachems Kitty Joachems

Ondanks het verzoek van de Roosendaalse fractie van de ChristenUnie krijgen Roosendaalse huishoudens geen container voor hun plastic afval. Dat antwoordt wethouder Klaar Koenraad namens de gemeente aan fractievoorzitter Karen Ader-Suijkerbuijk.

Eerder heeft de gemeente onderzocht of het aantrekkelijk is om over te gaan op nascheiding van het huishoudelijk afval. Het voordeel van nascheiding is dat inwoners geen kunststof zakken meer los op straat aanbieden. En daardoor neemt de hoeveelheid zwerfafval af. De zakken waaien immers gemakkelijk weg of scheuren open waardoor de inhoud op straat terecht komt. Toch vindt de gemeente nascheiding niet interessant.

Kroonringen

De ChristenUnie zet vraagtekens bij de manier van inzamelen. De wijze van het verzamelen van plastic afval, drankenkartons en blik in kunststof zaken laat volgens Suijkerbuijk-Ader te wensen over. Ze verwijst in haar brief ook naar de raadsvragen die de VLP eind vorig jaar stelde over het gebruik van kroonringen.

Lees ook: Roosendaalse dorpen vragen om kroonringen

Inzamelen in de stad

De gemeente stelt dat de kroonringen in de dorpen beter werken dan in de stad Roosendaal. Daarom worden de kroonringen daar weggehaald en hergebruikt in de dorpen. Volgens Suijkerbuijk-Ader lost dat de problematiek rond de inzameling van het plastic afval in de stad niet op. Wethouder Koenraad merkt wel degelijk effect. “Op veel plaatsen is de overlast van te vroeg buiten geplaatst plastic afval opgelost door het verwijderen van de kroonringen.” De wethouder erkent wel dat er ook plekken bekend zijn waar de overlast is gebleven. “Voor die locaties zoeken we op dit moment naar andere oplossingen”, schrijft ze.

Container

Omdat nascheiden geen optie is vraagt de ChristenUnie of er gebruik kan worden gemaakt van containers. “Veel gemeentes maken gebruik van kliko’s, meestal met een oranje deksel, in plaats van zakken. Overweegt u om dit ook te doen?” vraagt Suijkerbuijk-Ader in haar brief. Maar dat ziet de wethouder niet zitten omdat bij het ophalen van de zakken al zichtbaar is of er geen ander afval in zit. “Daardoor wordt er nauwelijks aangeboden plastic afval afgekeurd. Als we werken met containers gaat de vervuiling mee naar de sorteerder en neemt de kans op afkeuring toe”, stelt Koenraad. Ze weet dat gemeenten die minicontainers gebruiken voor de inzameling van hun plastic afval vaak een afkeurpercentage van 20% tot 75% hebben. “Dit ingezamelde plastic afval wordt vervolgens verbrand. En dat zorgt weer voor hoge extra kosten en minder recycling”, aldus wethouder Koenraad.