Bergen op Zoom

Geen glasbak meer in Bergse binnenstad

Lege flessen gaan nu nog bij de afvalcontainer. (Foto: Marcella van Broekhoven (Facebook)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Al heel wat inwoners en bezoekers van de Bergse binnenstad werden onaangenaam verrast de afgelopen weken, toen ze ontdekten dat de ondergrondse glasbak in de Kloosterstraat was afgesloten. Sommigen omdat ze hierdoor zelf hun glas niet kwijt konden, anderen omdat het er al snel een behoorlijk rommeltje werd. Volgens Saver zal men er aan moeten wennen: hier glas inleveren is voorbij.

Door: Hans-Jorg van Broekhoven

Saver woordvoerder Monique Bakker moest het even uitzoeken. Ze vernam via onze redactie voor het eerst dat de bak was afgesloten en er zich een enorme hoeveelheid gedumpt glas aan het opstapelen is. Na wat intern navragen kon ze melden dat de gemeente gevraagd heeft van deze plek een inzamelpunt voor plastic te maken. Daarom is de bak zo’n twee weken geleden afgesloten.

Misverstand

Op de afsluitklep zat nog een oude sticker, die aangaf dat de bak na 1 januari weer open zou gaan. Die is inmiddels verwijderd, meldt de woordvoerder. Wanneer het ombouwen tot plastic-inzamelpunt precies plaatsvindt, kan ze niet zeggen. Wel vertelt ze dat het hier gedumpte glas niet door Saver wordt meegenomen. Daar moet de gemeente dan opdracht voor geven. De twee dichtstbijzijnde inleverpunten voor glas zijn voortaan de Koepelstraat en de Glacisstraat. Dat zou ook op een sticker staan die op de voormalige glasbak is geplakt, aldus Bakker.

UPDATE, 11 november, 12.11 uur: Een bewoner uit de straat zegt te weten waarom de glasbak verdwijnt. Er is hiertoe een aantal handtekeningen ingezameld, met voornamelijk de geluidsobverlast als reden, en daar is gehoor aan gegeven. De hoop was op verplaatsing van de bak naar iets verderop, of geluidsdemping. Nu vreest men dat er voortaan glas gedumpt blijft worden of dat het bij het restafval wordt gegooid. De communicatie met de bewoners wordt als zeer gebrekkig ervaren, zowel door Saver als de gemeente.