Geen lange reis voor het zien van theeplantage: ‘Het gebeurt om de hoek in Zundert’
Wie denkt dat je voor een theeplantage naar verre, tropische oorden moet reizen, heeft het mis. In Zundert groeien namelijk miljoenen theeplanten gewoon op Nederlandse bodem. Bij Local Tea maakt Wouter Eckelmans er kwaliteitsthee van. Dit lukt zelfs als de temperatuur onder het vriespunt zakt. “Wat wij doen is uniek.”
“Het kan gewoon in Zundert”, begint Wouter Eckelmans, doelend op het telen van thee. Het bedrijf teelt thee op grote schaal, maar volgens Eckelmans wel met liefde. “Wij gebruiken alleen the two leaves and a bud (de twee bovenste blaadjes en het jonge knopje, red.)”, legt hij uit. De theebladeren worden gerold in plaats van verpulverd. Volgens de ondernemer zorgt dit proces voor de fijnste kwaliteit thee. De kassen waarin de theeplanten groeien worden niet verwarmd. “Alleen door de zon. We gebruiken enkel natuurlijke producten.”
Zoektocht
Het bedrijf is opgestart door Johan Jansen. “Hij was voor zijn stage in China en vond het telen van de thee fascinerend om te zien. Ook van de smaak was hij erg onder de indruk.” Eenmaal terug in Nederland besluit hij om dit ook in eigen land te willen gaan doen.
Meer dan vijftien jaar is er gezocht naar de juiste plant. “Honderden planten zijn deze kant op gekomen, maar gingen allemaal steeds kapot”, vertelt Eckelmans. Totdat ze de Camellia sinensis probeerden. “Dat was een mooi Eureka-moment. Daardoor konden we eindelijk kwaliteitsthee maken met een korte keten.”
Impact maken
Eckelmans wil met Local Tea graag impact maken. “We willen de theecategorie structureel verbeteren op drie punten: een kortere keten die zorgt voor minder CO2-uitstoot, kwaliteitsthee produceren met liefde én op een eerlijke manier werken, zodat onze medewerkers op handen worden gedragen.”

“Onze thee wordt volledig in eigen huis verwerkt”, gaat hij verder. “We rollen de bladeren zorgvuldig, waardoor de thee extra zacht van smaak wordt. Omdat we geen aromabolletjes gebruiken, kun je het theezakje gewoon laten hangen in je kopje, zonder dat je het hoeft te hengelen. Zo kun je optimaal genieten van de volle smaak van onze thee.”
Het bedrijf zit inmiddels bijna vijf jaar in Zundert, maar toch weten veel inwoners en consumenten het nog niet vaak te vinden. “Dat vinden wij uiteraard erg jammer”, zegt de ondernemer. “We willen laten zien wat we doen en hoe we werken.” Daarom nodigt hij graag mensen uit om een kijkje te komen nemen. “Een van onze doelen is om te laten zien hoe de theeplanten groeien en hoe wij daar vervolgens thee van maken. Het is écht fascinerend om te zien.”
