Bergen op Zoom

Geen scooters en bromfietsen meer in Bergse binnenstad

Binnenstad Bergen op Zoom

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De Bergse binnenstad is de overlast van scooters, en eigenlijk ook die van elektrische fietsen, meer dan beu. In een mail met een recente nieuwsbrief heeft ondernemersvereniging Sterck aangekondigd wethouder Demmers aan te gaan schrijven over het weren van scooters en bromfietsen uit de binnenstad. Namens de ondernemers laat bestuurslid Ellen van Vlaardingen weten dat elektrische fietsen eveneens als zeer ongewenst worden ervaren.

Onlangs is er in de Wouwsestraat een voetganger aangereden door een scooter, aldus Van Vlaardingen. Zelf heeft ze een winkel in het Vierkantje en ook daar is het niet veilig. Er wordt hard gereden door gemotoriseerde tweewielers. Hoewel er op scooters en brommers meestal jongere gebruikers zitten dan op elektrische fietsen, houden in beide gevallen de berijders ervan weinig of geen rekening met voetgangers volgens de ondernemer.

Ook bewoners en bezoekers zijn er klaar mee

Sterck krijgt niet alleen klachten binnen van ondernemers uit het centrum. Ook bewoners en bezoekers klagen, weet woordvoerder Ellen. Sommige scooterrijders maken er zelfs een sport van om rondjes te rijden over bijvoorbeeld de Grote Markt, langs volle terrassen en over een plein waar ook kinderen spelen. Handhaving door boa’s of politie is er zelden.

Brief naar wethouder Demmers

Voor Sterck is de maat vol. Er gaat een brief naar wethouder Letty Demmers met de vraag in ieder geval scooters te gaan weren. Maar het liefst tevens elektrische fietsen, aldus bestuurslid  Van Vlaardingen. Ze vertelt dat er al een plan zou liggen met paaltjes die sensoren en camera’s bevatten, zodat kentekens van overtreders worden vastgelegd en er boetes volgen. Dat zou de ondernemersvereniging graag zo snel mogelijk ingevoerd zien.

Aangepast verkeersregime

Namens de gemeente bevestigt woordvoerder Erwin Stander dat er binnen enkele weken een plan met een aangepast verkeersregime wordt besproken door het college van B en W. Onderdeel daarvan is het weren van bromfietsers en scooters op bepaalde tijden. “Daarna volgt nog mogelijke inspraak”, laat hij weten.