Bergen op Zoom

Gemeente Bergen op Zoom gaat overlast bij De Parade aanpakken

Een deel van complex De Parade (Google Streetview).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Hangjongeren, drugsgebruikers, dak- en thuislozen. Het zijn verschillende groepen die overlast veroorzaken in complex De Parade in Bergen op Zoom. Die overlast moet verdwijnen, vindt de gemeente. Daarom komen er op korte termijn verschillende maatregelen om de overlast tegen te gaan.

Eén van de maatregelen is het inzetten van beveiliging, die 24 uur per dag aanwezig zal zijn. Dat is nodig, omdat er verschillende groepen in, rond en op het gebouw rondhangen die overlast veroorzaken. Denk hierbij aan jongeren die rondhangen op het dak van de parkeergarage, maar ook aan dak- en thuislozen die het trappenhuis als slaapplek gebruiken. Of drugsgebruikers die de nodige overlast rondom het complex veroorzaken.

Daarnaast krijgt het complex een grote schoonmaakbeurt. Want het trappenhuis wordt naast slaapplek ook regelmatig gebruikt als openbaar toilet. En ook al het zwerfafval dat rondslingert zal opgeruimd worden. Verder worden loshangende kabels weer terug op hun plek gehangen en gerepareerd, waardoor ook de veiligheid verbetert.

Korte- en langetermijn

De maatregelen worden zo snel mogelijk doorgevoerd. De gemeente heeft de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg ingeschakeld om te ontdekken hoeveel verschillende groepen in en rond het complex hangen, en welke hulp zij nodig hebben. “Deze maatregelen zijn echt voor de korte termijn”, licht wethouder Joey van Aken toe. “We willen geen waterbedeffect creëren, en de problemen naar een andere plek verplaatsen. Daarom zijn we aan het onderzoeken welke groepen daar rondhangen, en hoe we ze kunnen helpen. Dat past bij het lange termijnplan.”

Voor de maatregelen is een budget van ongeveer vijftigduizend euro uitgetrokken. Dit is voor de beveiliging- en de schoonmaakkosten. De beveiliging blijft tot mei 2023. Daarna wordt er opnieuw gekeken in hoeverre de maatregelen nog nodig zijn.