Halderberge

Gemeente Halderberge heeft grote plannen om verkeersveiligheid te verbeteren

Locaties die volgens de inwoners van de gemeente Halderberge veiliger kunnen.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De gemeente Halderberge gaat flink investeren in verkeersveiligheid. Dat blijkt uit de mobiliteitsvisie 2023-2027. Het feit dat het aantal verkeersdoden in Brabant het afgelopen jaar flink is gestegen, maakt het voor de gemeente nóg belangrijker om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Ook binnen de gemeente Halderberge nam het aantal ongelukken toe. Vooral fietsers zijn een risicogroep, is te lezen in de mobiliteitsvisie. Het verlagen van snelheidslimieten zou een uitkomst kunnen zijn om de risico’s te verkleinen. En dat is ook het plan voor een flink aantal wegen.

Om erachter te komen waar de veiligheid op de weg binnen de gemeente beter kan, is er een online participatieonderzoek gehouden. Daarbij zijn de zogenoemde knelpunten geïnventariseerd. En die zijn er veel, namelijk 1282. Dat wordt een flinke klus dus. Tot 2027 worden de locaties aangepakt waar de nood het hoogst is. Er is zo’n 4,6 miljoen euro beschikbaar voor de plannen.

Maatregelen

De eerste stap is het reconstrueren en aanpassen van een aantal wegen. Het gaat om de Molenstraat in Oudenbosch, de Pastoor van Breugelstraat in Bosschenhoofd en de Kruislandseweg in Oud Gastel. Ook gaat de snelheid omlaag op de Havendijk, Bosschenhoofdsestraat en de Oudlandsedijk. Al deze plannen worden in 2024 uitgevoerd.

De plannen voor de Kruislandseweg zijn al erg concreet. De stoplichten maken plaats voor rotondes, de snelheid gaat omlaag en er komt misschien een openbaarvervoerhub. In de Pastoor van Breugelstraat komen tijdelijk drempels te liggen, net zoals in het centrum van Oudenbosch. Een complete reconstructie komt pas later.

Gedrag telt ook mee

Naast het reconstrueren van wegen en het verlagen van toegestane snelheden, zet de gemeente ook in op handhaving en voorlichtingslessen. “Want hoe goed we verkeerssituaties willen aanpakken, het gedrag van de weggebruikers telt ook mee”, stelt wethouder Thomas Melisse.

Lees ook: Gevaarlijke Kruislandseweg in Oud Gastel volledig op de schop