Bergen op Zoom

Gemeente koopt oud oesterlaboratorium om met de grond doorstroming randweg te verbeteren

Het pand aan de Wittoucksingel (Foto: Erwin Stander).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het oude oesterlaboratorium aan de Wittoucksingel in Bergen op Zoom is gekocht door de gemeente. Het pand is ook aangewezen als gemeentelijk monument, zodat het stukje industrieel verleden behouden blijft binnen het Oude Havenkwartier en de Nieuwe Vesting. Na her-begrenzing van de grond, wordt het pand weer verkocht.

Het gebouw is om meerdere redenen door de gemeente aangekocht. Bergen op zoom was aan het einde van de negentiende eeuw het centrum van de oesterteelt. In het oesterlaboratorium werd de kwaliteit van het water getest waarin de oesters geteeld werden. Het laboratorium was gebouwd omdat er meerdere mensen tyfus hadden gekregen door het eten van oesters. In de jaren zeventig werd het laboratorium een woonhuis. De gemeente heeft daarom het pand aangewezen als gemeentelijk monument.

Een andere reden van de aankoop is het stuk grond waar het pand op gebouwd is. De gemeente wil een stuk van de grond gebruiken om de versmalling van de naastliggende randweg te verbreden. De capaciteit van de randweg zou daardoor beter worden en ook de doorstroming moet daardoor verbeteren.

Later weer verkopen

De gemeente gaat het pand later weer verkopen. Door het pand te renoveren zou het beter passen bij de aangrenzende wijk de Spaensche Scharen. De gemeente denkt aan een bestemming als woning, maar ook als expositieruimte of kantoorpand. Alle opties liggen nog open.