Roosendaal

Gemeente mag van de raad pand Roselaarplein kopen

Het Roselaarplein in Roosendaal

Het Roselaarplein. Foto: Google

Kitty Joachems Kitty Joachems

De gemeente Roosendaal is van plan om een gebouw aan het Roselaarplein aan te kopen. In het pand zijn op dit moment een aantal ondernemers gevestigd. De aankoop is een eerste stap naar de herinrichting van het gebied ‘Centrum-West’. Volgens wethouder Arwen van Gestel betekent dit niet dat de ondernemers die nu in het pand zitten, binnenkort op zoek moeten naar een andere locatie.

Het gaat om Roselaarplein 9-13. De vier ondernemers die daar nu zitten zijn na de aankoop door de gemeente niet langer eigenaar. Zij worden vanaf dat moment huurders. Van Gestel legde tijdens de commissievergadering aan de raad uit dat de situatie er voorlopig blijft zoals het is. “Nu kopen we dat pand aan, maar de huurders willen we niet weg hebben. Die laten we gewoon zitten, kortlopende contracten verlengen we gewoon. En als iemand stopt dan zoeken we een nieuwe huurder.”

De Roosendaalse Lijst is bang dat dit tot meer leegstand gaat leiden in de binnenstad. Fractievoorzitter en raadslid Peter Raijmaekers vraagt zich af of de veranderende relatie tussen ondernemers en gemeente past in het totaalplaatje. “Deze ondernemers zijn straks huurder in plaats van eigenaar. Blijft het voor hen aantrekkelijk genoeg om die locatie in stand te houden?” zegt hij in Het Fractiehuis op ZuidWest FM.

Gemeenteraad akkoord met aankoop

“Er is nu al zoveel leegstand in de binnenstad”, vervolgt Raijmaekers. “Als een huurder vertrekt is het maar de vraag of daar een andere ondernemer voor terug komt.” Toch neemt zijn partij voor nu genoegen met de antwoorden van de wethouder. Zodoende kon het voorstel om tot aankoop van Roselaarplein 9-13 over te gaan donderdagavond tijdens de raadsvergadering zonder debat worden afgehamerd door de nieuwe burgemeester. “Maar we blijven het wel nauwlettend volgen”, zegt Raijmaekers. “Als die leegstand toeneemt is dat geen goede ontwikkeling en zonde voor de compacte binnenstad waar we ooit voor gekozen hebben.”

Dat lege panden in de binnenstad momenteel worden gevuld vanuit VOLOP noemt hij een goed initiatief van wethouder Sanneke Vermeulen. “Maar”, zo voegt Raijmaekers eraan toe “we zien liever dat er meer winkelaanbod is. Maar dat is lastig op dit moment.”