Roosendaal

Gemeente organiseert prijsvraag voor duurzame buitenkant voormalig EKP-gebouw

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De gemeente Roosendaal houdt een prijsvraag voor het vergroenen van het voormalig EKP-gebouw. En dan vooral voor de buitenkant van het pand. Het EKP-gebouw staat al ruim tien jaar leeg. Nu krijgt het een nieuwe invulling. Het pand is inmiddels omgedoopt tot KaaiDuurzaam. Want het richt zich op duurzaamheid en creativiteit. De gemeente Roosendaal hoopt door de prijsvraag groene ideeën te vinden voor de gevels.

“Het gebouw wordt een icoon van duurzaamheid en creativiteit. We verbeteren de leefomgeving en versterken de duurzame gemeenschap”, vertelt wethouder Klaar Koenraad in een persbericht. Zij is één van de juryleden.

Klimaatverandering tegengaan

De ideeën moeten aan een aantal criteria voldoen. Zo moet het plan helpen klimaatverandering tegen te gaan. Verder moet het snel en goedkoop te realiseren zijn. En omwonenden mogen ook hun mening geven.

Tekst gaat verder onder afbeelding:

Foto: Gemeente Roosendaal

Duurzame ideeën kunnen tot 6 oktober ingezonden worden. Deelnemers presenteren hun ideeën op 13 oktober aan de jury. Dit gebeurt in een pitch van tien minuten. De deelnemers ontvangen hierna feedback. Zo kunnen ze hun idee nog wat bijschaven. De gemeente maakt de winnaar bekend op 10 november. En ze gaat het winnende idee ook daadwerkelijk uitvoeren.

Tijdelijke invulling

KaaiDuurzaam krijgt uiteindelijk een tijdelijke invulling, voor vijf of tien jaar. De gemeente fantaseert overigens al flink over de invulling van het pand. Energie opwekken, een lokale duurzame foodmarket, een repair café… De voormalige sorteerhal van PTT Post kan gebruikt worden voor duurzame bijeenkomsten. Koenraad: “We leren hier mensen kennen, we verbinden ze met elkaar en versterken elkaars initiatieven. Samen gaan we op reis naar een duurzaam Roosendaal.”