Roosendaal

Gemeente Roosendaal heeft geen geschikt terrein voor natuurbegraven

Foto: © Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft zelf geen geschikt terrein om een natuurbegraafplaats aan te leggen. Dat antwoordt wethouder Toine Theunis op vragen van de VLP en de Roosendaalse Lijst. Om een natuurbegraafplaats aan te leggen zou de hulp nodig zijn van landeigenaren, zoals Natuurmonumenten.

De VLP en de Roosendaalse Lijst hadden aangegeven interesse te hebben in natuurbegraven. Volgens de partijen is het een milieuvriendelijk alternatief voor gewoon begraven en past het bij duurzaam bosbeheer. “De graven zijn ruim en hebben geen grafsteen maar zijn zichtbaar in de vorm van natuurlijke materialen zoals een houten schijf. De kist en kleding zijn van natuurlijk materiaal zodat het snel door de natuur kan worden opgenomen,” aldus de VLP en de Roosendaalse Lijst.

Begraven in de natuur wordt populairder

Natuurbegraven wordt populairder. “In de landen om ons heen is natuurbegraven al een stukje verder in ontwikkeling. Zo zijn in het Verenigd Koninkrijk ruim 300 natuurbegraafplaatsen en Duitsland heeft er ongeveer 50. De verwachting is dat het aantal natuurbegraafplaatsen in Nederland in de toekomst zal toenemen,” aldus de VLP en de Roosendaalse Lijst. Daarom zouden de partijen ook graag in Roosendaal een natuurbegraafplaats aanleggen.

Hulp nodig van landeigenaren en uitvaartbedrijven

Wethouder Theunis ziet daarvoor weinig mogelijkheden bij de gemeente zelf. “Voor natuurbegraven moet beschikbare natuur aanwezig zijn. De gemeente bezit geen terreinen die daarvoor geschikt zijn,” antwoordt hij op de schriftelijke vragen van de partijen. De gemeente zou dus moeten gaan samenwerken met anderen om natuurbegraafplaatsen voor elkaar te krijgen. “Wellicht zou er met Natuurmonumenten overeenstemming te bereiken kunnen zijn om een terrein daarvoor aan te wijzen. En wellicht zijn er met Zegestede afspraken te maken over de uitvoering van het begraven en de administratie die daarbij hoort.”

Algemene begraafplaats kan dan te duur worden

Theunis waarschuwt dat de populariteit van natuurbegraven economisch lastig kan zijn voor andere partijen. Want die verdienen dan niet genoeg meer. “Uiteraard is zorgvuldige afweging van de voor- en nadelen belangrijk. Voorkomen moet worden dat natuurbegraven te populair wordt en daarmee de exploitatie van de algemene begraafplaats te duur of onmogelijk wordt.”

De wethouder wil wel verder nadenken over natuurbegraafplaatsen en er over doorpraten met de betrokkenen. “Zegestede heeft al eerder geventileerd ook over het onderwerp na te denken. Wij staan open voor overleg,” aldus Theunis.