Roosendaal

Gemeente Roosendaal werkt aan groener Stationsplein

Stationsplein in Roosendaal vanuit de lucht

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De gemeente Roosendaal is bezig met meer groen in de stad. Een van die plekken is het Stationsplein. “We doen dit in samenwerking met de bewoners. Het is belangrijk dat zij inspraak hebben op wat er in hun buurt gebeurt”, schrijft het gemeentebestuur op Facebook.

In samenwerking met de provincie Noord-Brabant werkt de gemeente Roosendaal met bewoners, ondernemers en andere partijen aan de ontwikkeling van het stadscentrum van de toekomst. Bedoeling is dat het hier nog prettiger wonen, werken en leven is. Deze ambities zijn vastgelegd in Ontwikkelingsplan Rondje Roosendaal.

Een van die plannen is een groener Stationsplein. “We streven naar een invulling met volop ruimte voor groen, sport en cultuur Met als doel de realisatie van een plein waarop het nog prettiger verblijven en ontmoeten is voor jong en oud”, aldus de gemeente op Facebook.

Zes proeftuinen

Om het hele ontwikkelingsplan te doorlopen is veel tijd nodig. In de tussenliggende periode wil de gemeente een aantal verbeteringen uitproberen. “We zijn in gesprek gegaan met bewoners en ondernemers. Hieruit kwamen punten voor verbetering die vooral gaan over leefbaarheid en (verkeers)veiligheid. Om deze verbeteringen zichtbaar te maken, hebben we zes proeftuinen.”

Een proeftuin is een afgebakend stuk ruimte waarin een aantal verbeteringen uit worden geprobeerd. Het doel is om op korte termijn de verbeteringen te realiseren. Er wordt met alle betrokken partijen bekeken hoe deze kunnen worden uitgewerkt. Het stationsplein is een van die zogenoemde proeftuinen.

Zorgen

Het plan is om meer bloemenperken, grasveldjes en struiken- en bomenrijen te plaatsen. Dit kan onder andere bij de bushaltes, langs de stationsmuren en scheidingsstoepen tussen de, op het stationsplein uitkomende, wegen.

Niet alle Roosendalers zijn enthousiast over de nieuwe plannen. ‘Vooral de bomenrijen bij de zebrapaden zijn onveilig’, en ‘heel onoverzichtelijk, je ziet de voetgangers niet op tijd oversteken’, zijn enkele van de bezorgde reacties op de Facebookpagina van de gemeente. In een reactie laat de gemeente weten de twijfels en bezorgdheid serieus te nemen en dit in hun plannen mee te nemen.

“Het belangrijkste is dat we samen werken met bewoners. Wij willen luisteren naar hun ideeën en wensen. Alleen samen kunnen we het plan tot zijn recht brengen en Roosendaal een stad van de toekomst maken waar het prettig wonen, werken en leven is”, aldus de gemeente.