Roosendaal

Gemeente Roosendaal zoekt zo veel mogelijk tegelwippers om het NK te winnen

Poster met oproep voor NK Tegelwippen: Tegel eruit, plantje erin!

Afbeelding: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De concurrentie is groot, want er doen minstens 60 andere gemeenten mee. Toch wil Roosendaal proberen dit jaar het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen te winnen. Om de Gouden Tegel binnen te slepen, moeten de inwoners helpen. Want er moeten zo veel mogelijk tuintegels vervangen worden door planten. Dus wie is er klaar voor de uitdaging?

Het is de tweede keer dat het NK Tegelwippen gehouden wordt. Gemeenten die meedoen halen zo veel mogelijk stoep-, tuin-, voetpad- en andere tegels weg en zetten er planten voor in de plaats. En daar doet Roosendaal graag aan mee. “Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities,” laat de gemeente Roosendaal weten. “Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Wanneer in heel Nederland tegels plaatsmaken voor gras, bloemperken en geveltuinen, maken we samen onze steden en dorpen meer klimaatadaptief en biodivers.”

Zelf je gewipte tegels aanmelden

Minder tegels en meer groen helpt wateroverlast te voorkomen. Maar het zorgt er ook voor dat dorpen en steden koeler blijven in hete periodes en dat water beter vastgehouden wordt in droge periodes. En je krijgt ook nog eens meer leefruimte voor allerlei soorten planten en dieren. “Bovendien is omgeven worden door groen prettig en goed voor de gemoedstoestand,” aldus de gemeente Roosendaal.

Het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen loopt tot 30 september. Iedereen kan zelf de gewipte tegels aanmelden op de website van het NK Tegelwippen. De vierkante meters die jij groener maakt, worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van je gemeente. En de gemeente die de meeste tegels wipt per inwoner, wint de Gouden Tegel. Je kunt er zelf ook nog een tuinbon mee verdienen. De eerste 100 inwoners die zich voor maandag 31 mei aanmelden én een foto van hun gewipte tegels uploaden, krijgen een waardebon van 15 euro.

“Wippen is belangrijker dan winnen”

Maar… “Wippen is belangrijker dan winnen,” grapt Eva Braaksma van activatiebureau Frank Lee, één van de initiatiefnemers van het NK Tegelwippen. “De rivaliteit tussen de gemeenten is natuurlijk leuk, maar we doen het uiteindelijk om heel Nederland zo groen mogelijk te maken.”

Lees ook: ‘Nederlands kampioenschap Tegelwippen óók voor Woensdrecht’