Hoogerheide

‘Nederlands kampioenschap Tegelwippen óók voor Woensdrecht’

Han Verbeem

Het Nederlands kampioenschap Tegelwippen zou zomaar iets voor de gemeente Woensdrecht kunnen zijn. Een ludieke suggestie van raadslid Arjan Buijsen (ABZ) tijdens de Opineraad Ruimte, dinsdagavond. Bewoners kunnen enkele tegels uit hun tuin halen en bij inlevering ontvangen ze dan een voucher die ze voor planten kunnen inwisselen. Wethouder Jeffrey van Agtmaal voelt wel wat voor de suggestie: beter dan het verstrekken van subsidies – zoals D66 en PvdA voorstellen. Zij dienen een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van volgende week, bij de vaststelling van het Groenbeleidsplan.

Steen zover het oog reikt

Groen en onderhoud van de openbare ruimte is altijd een heikel punt, constateren de commissieleden. Er zijn positieve ontwikkelingen, zoals het inzaaien van kleurrijke akkerranden langs boerenvelden – merkt Leo Kuijlen (CDA) op. Maar elders, in de bebouwde kom, worden steeds meer tuinen en groene gebieden geplaveid. Slecht voor het milieu en het zorgt voor hittestress. Raadslid Robbert-Jan Willeboordse ziet “steen tot zo ver het oog reikt” in de gemeente en kan zich goed voorstellen dat er meer groen moet komen. “Maar daarin hebben de bewoners ook een éigen verantwoordelijkheid”, zo stelt de liberale politicus. Jeroen van der Ha (D66) en Ruud Gaarkeuken (PvdA) zien dat anders. Zij willen een fonds waaruit inwoners geld kunnen ontvangen om hun tuin groener te maken. Geslaagde voorbeelden van dergelijke gemeentelijke subsidieregelingen zijn elders in het land te vinden en Van der Ha noemt Leeuwarden als voorbeeld. Een prima suggestie, vindt burgerlid Rinus Fortuin (AKT) maar – zo benadrukt hij: het moet dan wel gaan om aanvragen van meer dan een paar tegeltjes.

Structurele aanpak

Buijs ziet echter weinig heil in éénmalige oplossingen en wil een meer structurele aanpak. De wethouder beaamt dit: met de vouchers bereik je veel meer dan met een subsidieregeling “want dat ebt uiteindelijk weer weg”, zo voorziet hij. Hij adviseert de indieners om een motie op te stellen die initiatieven en projecten vanuit de samenleving stimuleert. Subsidieregelingen bestaan overigens al, zoals de provinciale tegemoetkoming voor projecten gericht op het ontwikkelen van ‘buurtnatuur’ zoals wadi’s. Recentelijk heeft Van Agtmaal dit bij ZuidWest Update aangekondigd.

Deel dit op: