Roosendaal

Gemeente staat verbranden tuinafval alleen toe als er ziektes in planten zitten

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Vitaal Liberaal gaat te kort door de bocht als ze denkt dat snoeiafval altijd hergebruikt kan worden. Want er kunnen ook ziektes in planten zitten. Daarom geeft de gemeente Roosendaal toch nog vergunningen uit om tuinafval te mogen verbranden. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Vitaal Liberaal.

De gemeente Roosendaal is het eens met Vitaal Liberaal dat het in deze tijd niet gepast meer is om tuinafval te verbranden. Maar er zijn nog steeds uitzonderingen. Vitaal Liberaal stelde dat snoeihout uitstekend te gebruiken is in de houtindustrie of dat er compost van gemaakt kan worden. Maar daar is de gemeente het niet mee eens. Want er zijn situaties waarin het snoeihout onbruikbaar is: “Bij particulieren, boomkwekers en fruittelers als er sprake is van bestrijden van ziektes. Verbranden is de enige oplossing om verspreiding te voorkomen.”

Particulieren kunnen al het andere tuinafval gewoon gratis afgeven bij afvalverwerker Saver. Als mensen een vergunning aanvragen om snoeiafval te verbranden, dan vertelt de gemeente hen dat ook. “Wij faciliteren verbranden niet,” aldus burgemeester en wethouders.

Lees ook: Vitaal Liberaal wil geen vergunning meer voor verbranden tuinafval