Steenbergen

Gemeente Steenbergen vraagt 1.400 mensen mee te doen aan Veiligheidsmonitor

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Inwoners van de gemeente Steenbergen kunnen weer meedoen aan de Veiligheidsmonitor. Bijna 1.400 mensen krijgen per post een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Het onderzoek gaat bijvoorbeeld over criminaliteit of onveiligheid in de buurt en hoe de gemeente en politie daar mee omgaan. De Veiligheidsmonitor begint rond 15 augustus. En de resultaten zijn waarschijnlijk in maart volgend jaar bekend.

De gemeente Steenbergen houdt het onderzoek eens in de twee jaar. Het is een onderzoek naar criminaliteit, onveiligheid, buurtproblemen, en het optreden van gemeente en politie. De gemeente gebruikt de Veiligheidsmonitor bij het bepalen van het veiligheidsbeleid. “Het is essentieel dat we weten wat de inwoners van de veiligheid en de leefbaarheid in onze gemeente vinden,” benadrukt burgemeester Ruud van den Belt. “Daarom roep ik de mensen ook op om de vragenlijst in te vullen.”

Van zwerfafval tot inbraken

De onderwerpen in de Veiligheidsmonitor zijn gevarieerd; de vragen gaan over grote én kleine zaken. De gemeente geeft wat voorbeelden: “Last van rommel op straat? Hinder van buren of rondhangende jongeren? Of wordt er ingebroken? Dit zijn enkele vragen die in het kader van de Veiligheidsmonitor worden gesteld aan 1396 inwoners van de gemeente Steenbergen.” De uitnodiging om de vragenlijst in te vullen, komt per post.

Volgens Van den Belt geeft de Veiligheidsmonitor een goed beeld van wat er leeft in de gemeente. En niet alleen het negatieve. “Uit de vorige monitor bleek bijvoorbeeld dat onze gemeente het hoogste in de regio scoort op sociale cohesie, en dat inwoners de BOA’s goed weten te vinden. Een mooi resultaat!” Inwoners die invloed willen hebben op de keuzes die de gemeente Steenbergen maakt, kunnen dat doen door de enquête in te vullen. “Als zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen, wordt vanzelf zichtbaar waar we de komende periode verder op in zullen gaan zetten,” aldus de burgemeester.

Lees ook: Jan en Bernard houden het buitengebied van Kruisland veilig met de Polderbrigade