Roosendaal

Gemeente wil geen speeltoestellen in “bijzondere tuin” Emile van Loonpark

Ingang in hekwerk rond Emile van Loonpark in Roosendaal met op achtergrond bomen en vijver

Foto: Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal is niet van plan speeltoestellen neer te zetten in het Emile van Loonpark. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de VVD. Volgens de VVD is er bij inwoners van de Roosendaalse binnenstad behoefte aan speelruimte en een jeu de boulesbaan. Maar de gemeente vindt het Emile van Loonpark daar niet geschikt voor: het moet een tuin blijven.

Het leek de VVD zo’n mooi plaatje: jonge gezinnen met spelende kinderen bij de speelrekken en groepjes ouderen die even verderop een potje jeu de boules spelen. Dat zou de leefbaarheid van het Emile van Loonpark sterk verbeteren, zo dachten de raadsleden Sanneke Vermeulen en Kees Verstraten. En ze vroegen of de gemeente Roosendaal daar aan mee zou willen werken. Maar die kijkt heel anders naar het stadspark.

Door het plaatsen van speeltoestellen verandert de functie van het park.

De gemeente wijst op de geschiedenis van het park. “Het huidige Emile van Loonpark, uit 1883 is een bijzondere tuin van tuinarchitect Heerma van Voss. We willen deze locatie zoveel mogelijk als tuin handhaven. Deze mooie plek willen we koesteren en bewaren voor de toekomst,” antwoorden burgemeester en wethouders op de vragen van de VVD. “In het Emile van Loonpark willen we geen speeltoestellen en of speelgelegenheden plaatsen. Door het plaatsen van speeltoestellen verandert de functie van het park; worden gazons structureel kaal gelopen en verliest het park zijn status.”

Het was de gemeente ook niet bekend dat inwoners behoefte hadden aan extra speelplekken in de buurt van het Emile van Loonpark. Op zich staat ze er ook wel voor open, maar dan moet het passen bij de status van het park. “Als er initiatieven van leeftijdsgroepen zijn en de wensen passen bij de gekozen locatie zijn we altijd bereid om de mogelijkheden te onderzoeken. De parken zijn er juist om van te genieten en binnen de mogelijkheden te recreëren.”

Lees ook: VVD wil speeltuin en jeu de boulesbaan in Emile van Loonpark