Zundert

Gemeente Zundert neemt ondergrondse afvalcontainers in gebruik

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Er zijn zeventien ondergrondse afvalbakken in de gemeente Zundert geplaatst. Dat heeft afvalverwekingsbedrijf Saver samen met de gemeente gerealiseerd. Een aanwinst voor de gemeente, maar voor sommige inwoners is het nog wel even wennen. Donderdagmiddag had de 92-jarige meneer Monden de eer om als eerste inwoner van de gemeente Zundert zijn afval weg te gooien in de splinternieuwe afvalcontainers.

Voorzichtig maakte meneer Monden, onder begeleiding van wethouder Judith Kuijpers, de klep van een container open. Nadat hij de afvalzak in de container plaatst, en de klep weer terug dichtslaat, moet hij even bijkomen. Meneer woont in het Nonnekeshof, en moet voortaan al zijn afval in deze containers deponeren. “Ik vind het nog wel een beetje ingewikkeld allemaal. Ik moet het allemaal nog even laten bezinken”, vertelt hij. “Het is wel een mooie ontwikkeling voor de gemeente hoor!”

Blij

Wethouder Kuijpers is erg blij met de nieuwe afvalbakken. “Het is belangrijk voor onze gemeente.” Want op deze manier hoopt de gemeente dat het afval nóg beter gescheiden kan worden. “Daarvoor hebben we deze afvalbakken echt nodig.”

Alex van de Watering van Saver is ook blij met het resultaat. “Het is een behoorlijke klus geweest.” Zo moest er bijvoorbeeld worden bepaald waar de containers geplaatst zouden worden. “Het lijkt heel simpel als je het bovengronds kijkt, maar ondergronds heb je natuurlijk ook te maken met leidingen en kabels”, vertelt hij.

De laatste

Waar veel gemeentes al de beschikking hebben over ondergrondse containers, heeft Zundert nog lang gewerkt met bovengrondse varianten. Maar, ook Zundert gaat nu mee met de tijd.

“Arbotechnisch is het niet meer verantwoord om de mensen van het afval de zakken te laten optillen, zonder dat zij weten wat erin zit”, vervolgt de wethouder. Daarom heeft de gemeente besloten om ondergrondse containers te laten plaatsen. “De veiligheid van de mensen staat gewoon voorop.”