West-Brabant

Gemeenten en bibliotheken tekenen convenant fusiebieb West-Brabant

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het is nu officieel: op 1 januari begint de gefuseerde Bibliotheek West-Brabant. Maandag ondertekenden de bibliotheken VANnU en Het Markiezaat samen met 8 gemeenten een convenant voor de samenvoeging van de bibliotheken. Dat gebeurde in het gemeentehuis van Rucphen.

De bibliotheken VANnU en Het Markiezaat fuseren per 1 januari tot de Bibliotheek West-Brabant. De organisatie bestaat dan uit de bibliotheken van Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Meer geld voor nieuwe projecten

Directeur-bestuurder van Bibliotheek VANnU, Frédérique Assink is blij met het samengaan. “Die fusie helpt ons om zeg maar een sterkere bibliotheek te zijn. We zijn eigenlijk met dezelfde vraagstukken bezig. Maar we hebben ook allebei, zeg maar, behoefte om wat meer ruimte te hebben. Financiële ruimte ook, om bijvoorbeeld te kunnen innoveren, om mee te doen aan projecten, dingen te ontwikkelen voor de bibliotheek. Dat kunnen we niet los van elkaar, maar dat kunnen we wel als we samen zijn.”

Bibliotheek West-Brabant moet filialen krijgen die als een soort huiskamers werken, plekken waar inwoners elkaar ontmoeten. De bieb wil ook extra aandacht voor laaggeletterdheid: er komen speciale programma’s voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Verder wil de nieuwe bieb het plezier in lezen stimuleren, mensen helpen beter om te gaan met nieuwe media en samenwerken met scholen.

Nieuwe kansen voor meer mensen

Ook Pascale van Zuilen, manager programmering bij Bibliotheek Het Markiezaat is enthousiast over de samenvoeging. “Ik ben heel blij met de fusie die Bibliotheek Het Markiezaat en Bibliohteek VANnU hebben weten te realiseren. Het geeft ons als organisatie, maar ook mij persoonlijk, heel veel nieuwe kansen, nieuwe ruimte om zaken te ontdekken, om samen in op te trekken.”

Volgens Van Zuilen is het ook gewoon nodig om samen te gaan. “Ik merkte dat Bibliotheek Het Markiezaat, een relatief kleine bibliotheekorganisatie, echt wel een beetje aan het einde van z’n mogelijkheden zat. Door de fusie hebben we nu ruimte om én meer mensen aan te gaan trekken, om nog beter ons werk te kunnen gaan doen en eigenlijk onze ambities nog beter waar te maken.”

Veranderingen langzaam doorvoeren

Voor sommige collega’s is de fusie nog wel even wennen, geeft Van Zuilen toe. “We hebben tegen de collega’s gezegd: ‘weet je, het eerste jaar gaan we doen wat we altijd al deden’ en gaandeweg het jaar gaan we kijken van ‘wat past nou waar het beste’. En ik hou heel erg van veranderingen, daar ben ik van. Als het te lang hetzelfde blijft, ga ‘k iets anders doen. Maar ik weet ook dat er collega’s zijn die graag weten waar ze aan toe zijn. Nou, die gesprekken die voeren we en we nemen iedereen mee op weg hier naar toe. En die kennismaking is wat mij betreft prima van start gegaan.”

Veel vierkante kilometers in werkgebied

De regio waarin de Bibliotheek West-Brabant straks werkt, wordt een flinke. De 8 gemeenten waarin de filialen zitten, beslaan een enorm stuk van de provincie. Toch vindt Assink het gebied niet te groot. “Nee, want als je kijkt naar het totaal aantal inwoners, dat ligt ongeveer rond de 300.000, dat is eigenlijk een perfecte omvang. We hebben meer voorbeelden in Brabant: Midden-Brabant heeft ook ongeveer die omvang. We hebben alleen meer vierkante kilometers. Het is natuurlijk wel een heel groot uitgestrekt, maar ook wel een heel uniek werkgebied. Met kleine steden, Roosendaal, Bergen op Zoom, en heel veel platteland. En dat maakt het werkgebied ook wel bijzonder.”

Lees ook:

Bibliotheek West-Brabant wordt nieuwe naam na fusie

Fusie Bibliotheek VANnU en Het Markiezaat gaat door

Bibliotheken Het Markiezaat en VANnU willen samengaan