West-Brabant

Gemeenten slaan handen ineen bij bestuurlijke aanpak drugscriminelen

© Archief ZuidWest TV

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Tholen slaan de handen ineen bij de bestuurlijke aanpak van drugscriminelen. De aanpak rondom het sluiten van drugspanden wordt voortaan in al deze gemeenten op dezelfde wijze uitgevoerd.

De acht gemeenten van politiedistrict De Markiezaten hadden al gezamenlijk een integraal veiligheidsplan, waarin de gezamenlijke aanpak van de georganiseerde criminaliteit een onderdeel is. Nu zijn ook de sluitingstermijnen voor drugspanden in alle acht gemeenten gelijk getrokken. Dit was voorheen nog niet het geval. De afspraken gelden ook voor het sluiten van drugspanden waar voorbereidingshandelingen plaatsvinden. Daarbij moet je denken aan een hennepkwekerij in aanbouw of een drugslaboratorium waar halffabricaten worden gemaakt.

Consequent optreden

“De georganiseerde criminaliteit stopt niet bij onze gemeentegrenzen,” zegt burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht. “Binnen politiedistrict De Markiezaten voorkomen we hiermee een waterbedeffect. We sluiten als georganiseerde overheid consequent op dezelfde manier de drugspanden die we –ongeacht waar- in ons district aantreffen.”

Strafrechtelijke aanpak

Drugscriminaliteit wordt door de politie en het openbaar ministerie strafrechtelijk aangepakt. Vaak resulteert dit in een gevangenisstraf, taakstraf of geldboete en inbeslagname van drugs en drugskapitaal.