Bergen op Zoom

Gemeenteraad gaat akkoord met aankoop suikerlab

Het IRS-gebouw (suikerlab) mag van de raad door de gemeente worden aangekocht © Archief ZuidWest Update

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

Het IRS-gebouw (suikerlab) aan de Van Konijnenburgweg mag door de gemeente worden aangekocht. Een meerderheid van de raad stemde donderdagavond in met de plannen. In totaal wordt er 2,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat is minder dan het bedrag wat het college van B&W voor ogen had, namelijk 3,1 miljoen euro.

Coalitiepartijen GBWP, VVD, CDA en GroenLinks hebben via een amendement de verbouwkosten naar beneden bijgesteld. In plaats van 900.000 euro is daar nu 200.000 euro voor beschikbaar. Dit geld is nodig om het gebouw gebruiksklaar te maken voor Zoomvlietstudio van het ROC dat na de herfstvakantie zijn intrek neemt. Een andere huurder, de HAS Hogeschool, heeft nog niet getekend en beslist pas half oktober of de hbo-instelling naar Bergen op Zoom komt.

Onverantwoord

De onzekerheden die de aankoop van het suikerlab met zich meebrengen, is reden voor bijna de voltallige oppositie om tegen de stemmen. Alleen oppositiepartij D66 stemde voor vanwege het belang voor het onderwijs. Maar D66-raadslid Ufuk Cuman benadrukte wel dat de komst van HAS Hogeschool essentieel is voor het creëren van een broedplaats voor de agrofood sector. De rest van de oppositie vindt dat de aankoop van het pand onverantwoord is, zeker gezien de slechte financiële situatie van de gemeente.

Agrofood-broedplaats

De coalitiepartijen staan hier heel anders in. Zij zeggen dat de gemeente moet blijven investeren in de toekomst en het onderwijs. De aankoop moet volgens hen dan ook worden doorgezet, ondanks de financiële risico’s die de oppositiepartijen zien. Dat betekent dat de ontwikkeling van de ‘agrofood-broedplaats’ in het pand van start kan gaan.