Roosendaal

In café De Kompaen leer je alles over de Roosendaalse geschiedenis: ‘Trots gevoel is de rode lijn’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het lijkt haast een museum. Tevreden toont uitbater Jean-Pierre Kolthoff zijn café De Kompaen op de Roosendaalse Markt. Het ademt een en al historie. “Alles waar Roosendaal voor staat en gestaan heeft, komt aan bod.”

De geboren en getogen Roosendaler heeft de voormalige snackbar De Smalle Pijp en tabakszaak Coppens-Schijven samengevoegd. In november 2021 deed hij een oproep voor attributen, om het interieur van de twee panden aan te kleden tot café. “Alles dat een verhaal vertelt over het Roosendaal van vroeger, is van harte welkom.”

Dozendaal

Kolthoff mist de Roosendaalse industrie, die de stad op de kaart heeft gezet. “We worden tegenwoordig te vaak Dozendaal genoemd. Dat doet me een beetje hartzeer.”

Daarom wilde hij het gevoel, dat Roosendalers vroeger hadden als ze het over hun stad hadden, terug laten komen in het café. “Dat is de rode lijn.” Inmiddels is De Kompaen zorgvuldig ingericht.

Voor eeuwig vastgelegd

Trots loopt hij langs een oude perronklok, het Roosendaals Lieke op de eilandbar en de laatste neonster van Wenneker. “Er staan geen replica’s. Alles is authentiek”, vertelt zijn vrouw Lisette, terwijl ze een dienblad met koffie in een paternosterlift zet. Daardoor zijn drankjes binnen een halve minuut bovenin de kroeg.

In twee stamtafels achterin, zijn diverse verzamelde attributen verwerkt met epoxy giethars. “Foto’s van de oude kazerne, borstelfabriek Vero, de Ligafabriek, de Vliettocht, een pakje sigaretten van Biggelaar Tabak, snoep van de Red Band…”, somt de uitbater op. “Het is voor eeuwig vastgelegd.”

Kippenvel

“Voor jongeren is het gewoon een geschiedenisles over Roosendaal, terwijl de ouderen dit allemaal nog kennen van vroeger”, vervolgt hij. Ondertussen zijn er zwart-wit filmpjes op oude, omgebouwde televisies te zien.

“Veel mensen lopen hier met kippenvel rond, omdat ze dingetjes zien van vroeger. Als je dat terugziet in het café waar je een biertje of kopje koffie gaat drinken, brengt dat een positief, warm gevoel bij iemand terug.”

Lees ook: Herinneringen aan het ‘oude Roosendaal’ gezocht voor nieuwe kroeg op de Markt