Roosendaal

Gevaarlijke Parklaan in Roosendaal is nu fietsstraat: ‘Maar droomscenario is een apart fietspad’

Fietsers hadden voorheen geen mogelijkheid om uit te wijken voor auto's. Met de nieuwe verkeersregels, hebben de fietsers áltijd voorrang.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Een deel van de Parklaan in Roosendaal is sinds deze week een fietsstraat. De smalle straat, die vlakbij het Norbertus Gertrudis Lyceum ligt, was een gevaar voor fietsers. Dat was simpelweg omdat zij geen ruimte hadden om uit te wijken voor auto’s en ander verkeer. Reden voor de Jongerenraad om alarm te slaan. Nu lijkt daar gehoor aan te zijn gegeven. “Beter, maar niet onze eerste keus.”

Sebastiaan Waegemaekers van de Jongerenraad benadrukt dat hij erg blij is met de gewijzigde verkeerssituatie in de Parklaan. “Na onze oproep in juli, hebben we ook nog een mail gestuurd naar de gemeente. Daaruit kwam een gesprek, en toen is ons beloofd dat er onderzocht zou worden welke mogelijkheden er zijn om de straat veiliger te maken.”

Ons droomscenario is een apart fietspad naast de weg.

Zo gezegd, zo gedaan. En nu is de Parklaan een fietsstraat, wat betekent dat auto’s te gast zijn, en fietsers altijd voorrang hebben. “Maar ons droomscenario is een apart fietspad naast de weg. Dat leek ons haalbaar, omdat er juist zoveel nieuwe fietspaden worden aangelegd.” Het is uiteindelijk de fietsstraat geworden. “Onze tweede keus, maar wel een mooie eerste stap om de fietsveiligheid te verbeteren.”

We zijn in ieder geval blij dat er iets is veranderd.

In de straat zijn borden geplaats, wat betekent dat de nieuwe regels per direct zijn ingegaan. “Sommige straten worden oranje gemaakt, de kleur van een fietspad, maar dat is hier niet het geval.” Waegemaekers is benieuwd of de nieuwe maatregelen effect gaan hebben. “Als dit niet werkt, dan moet er wel verder gekeken worden. Het is even afwachten hoe het straks gaat als de scholen weer beginnen. Maar voor nu zijn we blij dat er in ieder geval iets is veranderd.”

Lees ook: Versmalde Parklaan is ‘retegevaarlijk voor fietsers’, vindt Jongerenraad Roosendaal