Roosendaal

Gezelligheid tijdens het eerste introductiefestival van Roosendaal: ‘Voelen ons welkom’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Roosendaal is een studentenstad, het heeft immers zes verschillende onderwijsinstellingen. Dat zegt de Jongerenraad Roosendaal. Al twee jaar lang is de groep fanatieke jongeren bezig met een plan om nieuwe Roosendaalse studenten een warm welkom te geven. Dat resulteerde in een introductiefestival, dat donderdag plaatsvond. En dat is allemaal onderdeel van het nieuwe ambitieprogramma.

In andere steden werken scholen veel onderling samen met elkaar. In Roosendaal gebeurde dat tot op heden nog niet echt. “Maar ik wist zeker dat wij dat ook kunnen”, vertelt Sebastiaan Waegemaekers van de Jongerenraad. “En dat doen we nu ook. Maar dan wel op onze eigen Roosendaalse manier natuurlijk!”

IntRoosendaal

Zo is het introductiefestival, ‘IntRoosendaal’, ontstaan. Nu nog dankzij een samenwerking tussen de gemeente en de Jongerenraad. “Maar vanaf volgend jaar als het goed is ook in samenwerking met alle scholen. Er lopen nu al wat docenten van verschillende opleidingen rond.” De onderwijsinstellingen hebben dit jaar al wel actief meegeholpen aan de promotie van het evenement.

Het festival vond plaats bij containerbar Spot, en was met een podium en een volledige line up aangekleed tot een echt festivalterrein. Studenten konden dansen, zitten op banken en aan tafeltjes en spelletjes spelen. “Leuk dat er ook iets wordt georganiseerd voor mbo-studenten”, zegt een van de bezoekers. “We voelen ons zo zeker welkom in Roosendaal”, vult een vriendin van haar aan.

Ambitieprogramma

Als het aan de Jongerenraad ligt, is dit nog maar het begin. Eerder die dag zijn ze samen met vertegenwoordigers van de scholenorganisaties en de gemeente bijeengekomen, om hun ambitieprogramma door te spreken. “Er is toen een intentieovereenkomst ondertekend met de onderwijspartners. Daarin hebben we gezamenlijk afgesproken om aan de slag te gaan met Roosendaal als studentenstad.”

Wat wordt er dan bedoeld met ‘studentenstad’? “We hebben het gehad over wonen. Er moet echt meer huisvesting komen. Maar ook over betere studiefaciliteiten, cultuur, openbaar vervoer. Het belangrijkste punt was wel die gezamenlijke introductie die we volgend jaar willen uitbreiden.”

Lees ook: Jongerenraad Roosendaal verwelkomt nieuwe studenten met welkomstpakket