Hoogerheide

Gezonde lunch Woensdrecht: ‘Ik kan de tips thuis meteen toepassen’

Sita Kengen Sita Kengen

Er liggen woensdag geen dossiers en notulen op de vergadertafel in het gemeentehuis van Woensdrecht. Deze ochtend liggen er wraps met zalm en verse gekookte eieren op de tafel vanwege de gezonde lunch die de Brede Welzijnsinstelling (BWI) daar hield.

De BWI organiseerde de bijeenkomst voor gezonde voeding om mensen er bewust van te maken wat gezond eten is. In twee verschillende groepen kregen mensen een presentatie te zien, waarna ze gezamenlijk gingen lunchen.

Eind van de ochtend werd aan de eerste groep de presentatie gegeven door diëtiste Patricia Wagemakers. Met behulp van stellingen en opdrachten gaf zij uitleg over wat gezonde voeding is. Hierna volgde de gezamenlijke lunch. Na de lunch kreeg de tweede groep de presentatie te zien. De groepen, bestaande uit in totaal tweeëntwintig mensen, zijn klein gehouden. Over een paar weken gaan ze namelijk ook nog met z’n allen de supermarkt in.

Ik ben hier omdat ik voeding interessant vind.

“Ik ben hier vandaag omdat ik voeding toch wel interessant vind. Ik probeer zelf dan ook gezond te leven. De presentatie ging bijvoorbeeld over wat voor brood beter is, welke melk je het beste kunt drinken en dat je het best drie stukken fruit per dag kan eten”, vertelt Harry van Holland (74) tijdens de gezonde lunch.

Gezond eten

“Ik wilde al langer iets in het kader van een gezonde leefstijl organiseren”, vertelt organisator Jeske Veluwenkamp. “Origineel was dat alleen de supermarktbijeenkomst. Om dat nog wat meer uit te diepen, hebben wij daar een presentatie aan gehangen en de gezonde lunch aan toegevoegd.” Veluwenkamp is lifestylecoach bij Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) en organiseerde de lunch samen met een handjevol collega’s.

Wat ik vandaag heb geleerd kan ik thuis meteen toe passen.

“Bij gezondheid hoort gezond eten, bewegen en je fit voelen als je het mij vraagt”, zegt Denise van Veelen met een broodje in haar hand. “Ik was erg benieuwd naar wat ik daaraan kan doen en of ik nog wat extra informatie kon krijgen. Het was fijn dat er een diëtiste was om vragen aan te kunnen stellen. Wat ik vandaag heb geleerd, kan ik meteen toe gaan passen thuis.”

Gezonde leefstijl

“Ik vind het erg belangrijk dat mensen meer kennis hebben over een gezonde leefstijl. Dat is belangrijk voor een goede gezondheid, waar voeding een goede pijler binnen is”, zegt Veluwenkamp. “Ik hoop dat mensen na deze dag kennis hebben kunnen maken met gezonde voeding en hoe lekker dat kan zijn. En dat ze informatie krijgen over hoe ze dat praktisch in kunnen vullen.”

Gezond menu

De vergaderzaal waar de lunch wordt gehouden, staat deze middag helemaal vol met lekker eten. “We hebben heel veel. Er is groentesoep, er zijn lekkere broodjes, wraps voor de liefhebbers, twee soorten salade, meloen, fruit, yoghurt, alles om een gezonde lunch te vormen”, zegt Veluwenkamp. “Het is vooral belangrijk dat dit onbewerkte producten zijn, zoals fruit en groente.”

“Wij gaan wel ons best doen om zelf ook nog mee te kunnen lunchen”, zegt ze lachend. “We wachten even tot de hele groep lekker aan de lunch zit en dan pakken we zelf ook nog wel wat mee.”