West-Brabant

GGD West-Brabant geeft startschot boostervaccin: per 19 november extra prik

Foto: Erik Peeters, Omroep Brabant

Laura Vermunt

De voorbereidingen voor de boostervaccinaties zijn in volle gang. De GGD West-Brabant geeft het startschot voor de extra prik op 19 november op de locatie Breda International Airport (BIA). Enkele dagen later, op 22 november, kan het supershot ook op de locatie Breepark worden gehaald. Het doel van deze prik is om het afweersysteem te prikkelen en de bescherming te verhogen.

Het RIVM stelt dat de bescherming bij ouderen, na twee prikken, wat lager is dan bij jongere mensen. De Gezondheidsraad adviseerde uit voorzorg een booster voor mensen van zestig jaar en ouder. Volgens de raad  biedt de prik niet alleen een betere bescherming. Nieuwe virusvarianten hebben ook minder de kans zich te ontwikkelen en te verspreiden.

De eerste lichting, mensen die in 1931 of eerder geboren zijn, kunnen een uitnodigingsbrief verwachten. Vanaf 18 november kunnen zij via de landelijke online afsprakentool een afspraak inplannen. Ouderen hebben geen keuze tussen Pfizer/BioTech of Moderna. De GGD geeft aan dat het niet uitmaakt welk vaccin iemand als eerste en tweede prik heeft gehad.

Afspraken online beperkt

De komst van de boosterprik brengt ook een verandering met zich mee als het gaat om het inplannen van afspraken. Mensen die een eerste of tweede prik willen, kunnen per 18 november online geen afspraak meer maken. Dit geldt ook voor mensen met een afweerstoornis die voor een derde vaccin gaan.  Zij kunnen bellen naar het afsprakennummer 0800-7070 of gebruik maken van de vrije inloop op vaccinatielocaties.