Ossendrecht

Giftige gassen onder zeil met graskuil: gevaar geweken

Graskuil

Foto: Shutterstock

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De omgeving van een boerderij aan de Langeweg in Ossendrecht was maandagmiddag langere tijd afgezet vanwege giftige en bijtende gassen. Deze gassen vormden zich onder een zeil met graskuil. De brandweer heeft het probleem opgelost.

Het gaat om zogenoemde nitreuze gassen. Deze zijn door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen ontstaan. De gassen zijn giftig en bijtend. Wie het inademt kan klachten als irritatie van de neus en keel en benauwdheid of brandblaren krijgen.

Meerdere wegen waren afgesloten. Het ging om delen van de wegen Langeweg, Oude Dijk en Nieuweweg. Bewoners van dit gebied moesten tijdelijk hun woning verlaten.

Rond 14.15 uur is er een NL-Alert uitgestuurd. Deze is alleen van toepassing op de bewoners van Ossendrecht. “Voor hen geldt om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten”, schrijft Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “Zit je niet in de kern Ossendrecht, dan kun je het NL-Alert negeren.”

Gevaar is geweken

Ruim twee uur later laat de Veiligheidsregio weten dat het probleem is verholpen. De graskuil is bedekt met zand, en er komen geen gevaarlijke gassen meer vrij. “De brandweer heeft metingen verricht in de omgeving en niets meer gemeten. Het gevaar is geweken.” Ramen en deuren mogen weer open, en de ventilatie kan weer aan.