Wernhout

Gilde Sint Jan uit Wernhout op zoek naar nieuwe koning

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Dinsdagmiddag is het Sint Jan Gilde uit Wernhout traditiegetrouw op zoek gegaan naar een nieuwe koning. Dit gebeurde tijdens het Koningsschieten aan de Lentsebaan in Wernhout. In een metershoge hijskraan hing een vogel van hout die naar beneden geschoten moest worden.

“Om de vier jaar moet er een nieuwe koning komen”, vertelt Johan van Aert, die hoofdman is van het schuttersgilde. Tijdens de zoektocht zijn ook de zustergilden uit Klein-Zundert en Wuustwezel aanwezig. Voor het begint worden eerst de koninklijke outfits van de voormalig koning en koningin afgenomen. Daarna worden traditiegetrouw de eerste schoten gelost op de vogel. Vervolgens kan het richten en schieten door de schutters beginnen.

Koningsschieten

Het koningsschieten zal wellicht niet voor iedereen bekend klinken. Wat is het eigenlijk? Om de vier jaar wordt het evenement georganiseerd. Het is dan de bedoeling dat de heren proberen de vogel ‘uit de lucht’ te schieten. In werkelijkheid wordt hij van een hijskraan geschoten. En het is geen echte vogel.

“De eerste keer dat de vogel eraf geschoten wordt, mag de persoon hem nog terugzetten. Als hij ervoor kiest om dit te doen kost het hem wel een vaatje bier”, legt de hoofdman uit. De tweede keer dat de vogel naar beneden komt zijlen moet de persoon in kwestie er toch echt aan geloven.

“Het koningschap is namelijk iets wat de meesten liever niet dan wel bemachtigen”, vertelt voormalig ‘koning’ Peter Mutsters met een grote lach. Maar wat mag je als koning dan allemaal doen? Daar is Mutsters duidelijk in. “Je mag niks, je moet vooral veel”, zegt hij weer lachend. Hij legt uit dat de koning de opstellingen voor de schutters maakt, teams maakt en de uitslagen verwerkt.

Feestjes en bier

Buiten het koningsschieten, doet de vereniging nog meer. “We schieten, hebben veel leuke feestjes en drinken bier met z’n allen”, legt de voormalig koning uit. Echter sterft het gilde langzaam uit. “Vroeger was het wel allemaal veel meer”, zucht Van Aert met een lichte teleurstelling. Ze hopen dan ook allemaal dat nieuwe leden zich zullen aanmelden.