Bergen op Zoom

Gitarist Tom Morello wint Sena Performers European Guitar Award

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Amerikaanse gitarist Tom Morello krijgt 4 juli de Sena Performers European Guitar Award uitgereikt. Dat gebeurt in Gebouw-T in Bergen op Zoom, tijdens de Guitar Week.

Het was 1992 dat Morello (59) doorbrak met zijn band Rage Against The Machine. “Het debuutalbum van deze band wordt gezien als één van de beste werkstukken van de jaren ’90”, legt organisator Jean-Paul Heck uit. In 2001 richtte de gitarist, samen met Soundgarden-zanger Chris Cornell, Audio Slave op. Ook speelt hij zeven jaar in de band van Bruce Springsteen, en verzorgde hij de gitaren op Springsteen zijn platen Wrecking Ball en High Hopes.

Sena Performers European Guitar Award

De Sega Performers European Guitar Award is jaren geleden voor het eerst uitgereikt in Vlissingen. Daarna is de uitreiking verhuisd naar Amsterdam. En sinds 2016 vindt de uitreiking plaats in Bergen op Zoom. “Het is een award voor gitaristen die wereldwijd andere gitaristen inspireren”, legt Heck uit.

In al die jaren heeft de organisator al heel wat grote namen naar Bergen op Zoom gehaald. “Vorig jaar heeft Nuno Bettencourt gewonnen, de gitarist van Rihanna. En in 2022 Genisis-gitarist Steve Hackett.”

De uitreiking

Morello wordt 4 juli ontvangen op de rode loper. “De winnaars hebben echt alles al meegemaakt hè. Van Grammy’s tot wat dan ook. Dat blijft bijzonder.” Vervolgens neemt de gitarist bovenin Gebouw-T plaats, samen met zijn gezelschap. “We brengen dan eerst een soort ode aan zijn oeuvre. Er komen altijd wel bekende Nederlandse muzikanten optreden voor de winnaar. En als kers op de taart krijgt hij de award uitgereikt én gaat hij zelf spelen.”

De award maakt onderdeel uit van de Guitar Week. Dat houdt in dat de hele week lang in het teken staat van de gitaar. Zo is er op vrijdag 28 juni een gitaaravond in het Markiezenhof. “Daar komen topgitaristen uit heel Nederland naartoe.” Zij geven dan demonstraties en optredens. Dit is gratis te bezoeken. “Dat zien we toch wel als een muzikaal geschenk aan West-Brabant”, aldus Heck.