Bergen op Zoom

Golden Retriever-puppy’s trainen op speciale stormbaan

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Het was donderdag een bijzondere lesdag bij de Martin Gaus Hondenschool in Bergen op Zoom. Er waren maar liefst 9 Golden Retriever-puppy’s uit 1 nest om samen te trainen op de speciale puppystormbaan.

De puppystormbaan van de Martin Gaus Hondenschool is speciaal gemaakt om jonge honden te leren wat voor voorwerpen ze kunnen tegenkomen in het dagelijks leven. En om te leren hoe ze zelf in elkaar zitten. De pups zelf hebben vooral veel lol op de stormbaan.

Pups uit De Heen

De Golden Retrievers die donderdag de stormbaan kwamen uittesten, zijn allemaal broertjes en zusjes van elkaar. Een nestje van de kennel Whispering Oaks in De Heen. Dat de pups allemaal familie zijn van elkaar, maakte het een bijzondere dag, ook voor instructeur Lianne van der Linden.

“Normaal gesproken hebben we ook altijd stormbaan op de hondenschool, maar dan hebben we natuurlijk allemaal verschillende puppy’s. Dus dit zijn allemaal dezelfde leeftijd, hetzelfde nest en daarom is het eigenlijk zo bijzonder vandaag. En eigenlijk ook nog heel bijzonder omdat één van deze puppy’s voor mij wordt,” vertelt ze stralend.

Pas 7 weken oud

De pups zijn nog erg jong. Maar volgens Van der Linden is dat juist het beste moment om de training al te beginnen. “Deze puppy’s zijn zeven weken, zijn nog onbevangen. En dat betekent dus dat ze dingen niet eng vinden. Als ze nu ergens vanaf vallen, denken ze ‘oeps, dat is niet leuk’. Ze leren nu dus al op hele jonge leeftijd dat eigenlijk alles normaal is en alles dat anders dan anders voelt, dat je daar gewoon over heen kunt lopen en onderdoor kunt kruipen.”

Van der Linden is trots op haar lesmethode. “Ik denk dat ik vrij uniek ben in dit soort vormen van aanbieden voor puppy’s, omdat ik het heel erg belangrijk vind dat puppy’s zich bewust worden van hun lichaam en dat leren ze dus met zo’n stormbaan. Dat ziet er natuurlijk ontzettend leuk uit, maar het is eigenlijk voor de pup om te leren hoe zijn lichaampje in elkaar zit. Dat ie vier pootjes heeft en dat je ook wel eens iets tegen je hoofd aan kunt krijgen en dat je ook wel eens ergens over kunt struikelen. En daar leren ze dus heel veel van.”

Onderschatte fout

De speelse manier waarop puppy’s leren op de stormbaan, is niet wat iedereen verwacht van een hondentraining. Een misverstand, legt Van der Linden uit: “Mensen denken altijd bij een hond dat hij moet zitten, hij moet liggen, hij moet netjes blijven wachten als ik het zeg. Da’s ook belangrijk, maar ‘t is veel belangrijker dat ze snappen hoe onze wereld in elkaar zit en hoe mensen en voorwerpen voelen.”

En ook het feit dat ze al zo jong begint met het trainen van de pups. “Dat is vaak ook nog wel een onderschatte fout,” vertelt Van der Linden. “Dat mensen denken ‘m’n puppy is nog zo klein, hij hoeft allemaal nog niet te veel dingen te leren’. Het is juist die eerste periode die ontzettend belangrijk is, waarin die hond dus echt leert hoe de wereld in elkaar zit en dat is nu eigenlijk deze periode.”

Als je ook eens met je puppy de stormbaan wilt uitproberen of jij en je hond kunnen nog wat andere lessen gebruiken, kijk dan op de website van de Martin Gaus Hondenschool in Bergen op Zoom. Daar vind je het cursusaanbod, hun nieuws en contactinformatie.