Bergen op Zoom

Gordijnen, dweilen en lampenkappen: Jildiz brengt boek uit over Bergse vastenavendkledij

Dweilband De Kragge (foto: Jildiz Kaptein)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Bergse Vastenavend is traditie. Lampenkappen, gordijnen, dweilen, het hoort allemaal bij dit stukje cultureel erfgoed, vindt fotografe Jildiz Kaptein. Daarom brengt ze het boek Krabbegat uit: een boek vol foto’s over de Bergse kledingtraditie, maar ook met tekst en uitleg over het belang van tradities en waar deze vandaan komen.

Na jaren voorbereiden, fotograferen en uitdenken was het afgelopen winter zeker: er komt een boek. Of nou ja, zeker, daar moest wel eerst geld voor ingezameld worden. Daarom startte Jildiz een crowdfunding, die tijdens het Neuzebal werd gelanceerd. “Binnen veertig dagen werd tachtig procent van het streefbedrag binnengehaald, wat betekende dat mijn boek gedrukt kon worden”, vertelt Jildiz enthousiast.

En nu is het boek eindelijk klaar. “Dat is heel raar”, vervolgt de fotografe. “Ik ben hier al sinds 2018 mee bezig, en nu kan ik het boek ineens uitpakken en doorbladeren. En anderen kunnen dat vanaf zaterdag ook. Het is echt het eindresultaat van je werk.”

Waarde van traditie

Naast de tientallen, al niet honderden foto’s, van Krabben in traditionele vastenavendkleding, staan er ook teksten in het boek. “Natasje Droste heeft onderzoek gedaan naar de oorsprong van deze kledingtraditie. Want waarom dragen we eigenlijk lampenkappen en gordijnen? Ook heeft ze een tekst geschreven over het belang van tradities en waarom we daar zoveel waarde aan hechten.”

De spullen die mensen dragen hebben écht een betekenis.

Aan alle mensen die gefotografeerd zijn voor het boek heeft Jildiz gevraagd of zij iets kunnen vertellen over een bijzonder onderdeel van hun kostuum. “Daar zijn gedichtjes uitgekomen, maar ook tekstjes in dialect of juist hele persoonlijke verhalen. De spullen die ze dragen hebben écht een betekenis.”

Jildiz heeft zelf ook een tekstje geschreven voor haar boek. “Helemaal achteraan vertel ik over mijn verhuizing naar Den Haag, en hoe vreemd ik het vond dat niemand daar Vastenavend kende. Het is zo bijzonder hoeveel een traditie voor iemand kan betekenen en voor een ander totaal onbekend is.”

Lancering in stijl

Krabbegat wordt op 11-11 om 11.11 uur voor het eerst gepresenteerd aan het publiek. Dat gebeurt in De Stadsschuur, bij BC De Krabbeklutsers. De deuren openen om 10.30 uur. “Dweilband De Kragge verzorgt de openingsmuziek, helemaal in stijl dus. En om 11.00 uur is er een kleine verrassing”, zegt Jildiz geheimzinnig.

Om 11.11 uur is het zover en dan houdt Jildiz nog een kort praatje over haar boek. “Daarna ga ik de eerste elf boeken overhandigen. Maar aan wie? Dat weet nog niemand. Het is in ieder geval niet aan de burgemeester of een wethouder.”

Roosendaal

Boekhandel Quist is een verkooppunt van Krabbegat. Ook daar is op 11-11 vanaf 11.11 uur Jildiz haar boek te koop. “En ik heb gehoord dat ze de eerste bestelling al binnen hebben: van iemand uit Roosendaal!”

Het lanceringsmoment is voor iedereen vrij toegankelijk. Jildiz is tot 14.30 uur in de Stadsschuur aanwezig om boeken te signeren. Van 16.00 uur tot 17.00 uur is ze bij boekhandel Quist voor een signeersessie. Ook kunnen de boeken vanaf dan besteld worden via www.krabbegat-traditie.nl. Krabbegat kost 55 euro.

Lees ook: Jildiz fotografeerde Krabbegatse kledij: ‘Geen prinses of superheld’