Zundert

Gratis zonnebloempitten voor inwoners van Zundert voor actie Vincents Grote Liefde

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het is dit jaar 170 jaar geleden dat Vincent van Gogh is geboren in Zundert. Speciaal daarom deelt het Vincent Van Gogh Huis zonnebloempitten uit aan inwoners, om Van Gogh te eren. Vrijdag zijn de eerste zaadjes geplant in de ‘Vincent Pot’.

De actie is onderdeel van de nieuwe campagne Vincents Grote Liefde, weet Stephanie Bastiaansen van het Vincent van Gogh Huis te vertellen. “We willen hiermee de verbinding tussen Zundert en Van Gogh wat aandikken.” En dat is wel nodig. “Veel inwoners van de gemeente weten wel dat hier een hele grote kunstenaar is geboren, maar het besef wat Zundert heeft betekend voor Van Gogh is er nog niet.”

Verhaal van Zundert

Bastiaansen heeft de campagne samen met stagiair Dorris Gommers bedacht. Voor haar opleiding Communicatie ontdekte de student dat het verhaal van Zundert best wat meer verteld mag worden. “Ik denk dat Vincent van Gogh een heel groot onderdeel van dat verhaal is. En het leeft echt nog te weinig onder de inwoners.”

Het tweetal is gezamenlijk gaan kijken hoe ze het aan moesten pakken. ‘Hoe kunnen wij de inwoners verbinden met van Gogh?’ Vroegen ze zichzelf af. Daar zijn drie projecten uitgerold: het uitdelen van zonnebloempitten, de onthulling van een groot kunstwerk en een educatieproject waarbij kinderen kunstwerken gaan maken. “De zonnebloem kent iedereen wel als typisch kenmerk van Van Gogh”, vervolgt Bastiaansen. “Daarom is deze bloem het symbool van onze projecten.”

Vervolg

Vrijdag is het eerste deel van de campagne gestart: het uitdelen van de zonnebloempitten. Een week later start het educatieproject voor de kinderen. Op woensdag 19 april wordt het zeven meter hoge kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Thijs Segers, onthuld.