Bergen op Zoom

Green Chemistry Campus zet de deuren open

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Tennisballen waarin schapenwol is verwerkt en kerstballen die van dennennaalden gemaakt zijn. Je komt ze allebei tegen als je een bezoek brengt aan de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. De campus wil het komende jaar de deuren open zetten voor iedereen die wil zien wat de grondstoffentransitie inhoudt.

Jeroen de Lange, directeur van Green Chemistry Campus, hing maandagmiddag symbolisch biobased kerstballen in de boom. Hij deed dat samen met partners van Rabobank, Innovencio en Arnold & Siedsma. Samen met de strategische partners wil De Lange met de Campus de circulaire economie bevorderen. “Belangrijk is dat dat er bewustwording ontstaat over dat mensen anders om moeten gaan met materialen. Dat gaan we niet doen op een belerende manier. Maar we proberen ze hier te inspireren. Met inmiddels bijna honderd producten die op een recycle basis of vanuit een biobased grondstof gemaakt zijn.”

Impact

In het hoofdgebouw staan ongeveer honderd producten die allemaal afkomstig zijn uit de circulaire economie. Eén van die producten is een stoel die van hennepvezel en gerecycled metaal is gemaakt. “Het is innovatief, het is plantaardig en het is een combinatie met gerecycled materiaal. Bij dit product zie je eigenlijk meerdere werelden bij elkaar komen”, zegt Peggy de Neef, verbinder bij de Campus. Een ander voorbeeld dat ze laat zien is een tennisbal die van gerecyclede en duurzame grondstoffen is gemaakt. “Zelfs kleine veranderingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het verminderen van de ecologische voetafdruk.”

Subsidie

Om de bekendheid van producten als deze te vergroten, heeft de campus subsidies ontvangen om voorlichting te geven aan diverse groepen, variërend van Rotaryclubs tot scholen en tennisclubs. Wanneer zij de campus willen bezoeken, hoeven ze alleen maar even een mailtje te sturen, zegt Jeroen de Lange. Het doel is om mensen te informeren over de mogelijkheden en voordelen van de grondstoftransitie.