Wouw

Groen erfgoed Kasteel van Wouw maakt kans op prijs

Het Kasteel van Wouw in 2022.

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Het Kasteel van Wouw is een van de genomineerden voor de Erfgoedprijs van de BNG Bank: een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92. Dit jaar ligt de focus op groen erfgoed.

De vierhonderd jaar oude burcht is afgelopen jaar weer tot leven gebracht door de gemeente Roosendaal, de stichting Kasteel van Wouw en Waterschap Brabantse Delta. Het in ere herstellen van de gracht, de verdedigingswallen en de resten van funderingen kostte ruim 1,3 miljoen euro. “Als straks het water weer door de grachten loopt, krijg je een prachtig stuk natuurgebied”, vertelde stichtingsvoorzitter Kees Hoendervangers, toen de eerste schop de grond in ging.

Incognitobezoek

Inmiddels is het kasteel in ere hersteld. De jury bestaat uit onder andere Commissaris van de Koning in Noord-Brabant Ina Adema. Zij brengen binnenkort een incognitobezoek aan het erfgoed. Daarbij kijken ze hoe de relatie tussen mens en natuur gewaarborgd en bewaard blijft. Ook het vormgeven van het groene erfgoed aan de toekomst van de gemeente is een van de toetsingspunten. “Groen erfgoed staat onder toenemende druk”, aldus de organisatie. Klimaatverandering brengt namelijk problemen zoals bodemdaling, droogte en overstromingen met zich mee.

Het Kasteel van Wouw neemt het op tegen erfgoed uit de gemeenten Arnhem, Nieuwegein, Roosendaal en Weert. Volgens de BNG Bank sprongen zij eruit ‘vanwege de innovatieve en creatieve manieren waarop ze enerzijds hun groen erfgoed herstellen en onderhouden, en het ook inzetten ter verbetering van de leefomgeving en om klimaatbewustzijn te stimuleren.’

Op 8 juni wordt de winnaar, die er met 25.000 euro vandoor gaat, bekendgemaakt.

Lees ook: 400 jaar oud kasteel komt weer tot leven in Wouw: project van 1,3 miljoen Lees ook: Grachten Kasteel van Wouw nog dit jaar in ere hersteld Lees ook: Annie (69) maakte film over metamorfose van kasteelterrein Wouw