Etten-Leur

Groene Pluim voor camping De Menmoerhoeve: ‘We doen het samen’

Pieter-Jan (midden) heeft de Groene Pluim namens de Menmoerhoeve mogen ontvangen (foto: Peter van Trijen/Gemeente Etten-Leur)

Emma Janvier Emma Janvier

Camping en restaurant De Menmoerhoeve uit Etten-Leur heeft tijdens netwerkevent De Roode Looper een Groene Pluim in ontvangst mogen nemen. De duurzaamheidsprijs wordt uitgereikt aan ondernemers die duurzaam en milieuvriendelijk ondernemen.

Eigenaar Pieter-Jan van Dijck kan niet trotser zijn op de prijs. “Het is een mooie, letterlijke pluim op ons werk”, vertelt hij. “Je krijgt de bevestiging dat de dingen die je onderneemt, goed zijn.” Voordat een bedrijf in aanmerking komt voor een Groene Pluim, wordt deze namelijk eerst grondig onderzocht door een team van experts.

We doen het samen.

Ondanks dat Pieter-Jan de persoon is die de award in ontvangst neemt, wil hij heel zijn team in het zonnetje zetten. “Wij zijn echt een familiebedrijf en we werken er ook allemaal even hard voor”, licht hij toe. Met een team van ongeveer veertig mensen wordt De Menmoerhoeve draaiende gehouden. “Ik kan dat niet alleen, we doen het samen.”

Koploper

“Het is mooi om te zien en vooral ook inspirerend hoe deze koploper omgaat met de natuur”, vertelde wethouder Ger de Weert tijdens het uitreiken van de pluim. Zo wordt er in de keuken van De Menmoerhoeve gebruik gemaakt van zelfgekweekte biologische producten. De andere producten komen allemaal van lokale leveranciers binnen een straal van tien kilometer.

Het is mooi om te zien hoe deze koploper omgaat met de natuur.

Op de camping zelf heeft duurzame energieopwekking ook een prioriteit. Zonnepanelen en een zonneboiler zorgen ervoor dat het sanitairgebouw verwarmd is en dat er gebruik kan worden gemaakt van warm water. Op het terrein van de camping is er een grote variëteit aan planten, bomen en struiken aanwezig. “De Menmoerhoeve is zeer de moeite waard om te bezoeken”, aldus de wethouder.

Van pluim naar zonnebloem

Op dit moment is er op de Menmoerhoeve een poging bezig om ‘s werelds grootst bloeiende Van Gogh Zonnebloemenschilderij na te maken. “We hebben net gezaaid”, legt van Dijck uit. “Nu is het hopen dat de bloemen mooi groeien.” Als alles meezit moet het kunstwerk tegen het einde van augustus te bewonderen zijn.