Etten-Leur

Na aantal mislukte pogingen lijkt het nu te lukken: ‘s Werelds grootste bloeiende Van Gogh’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Eerder was de oogst mislukt door het natte weer en keer op keer moest het zaaien uitgesteld worden. Toch blijft de werkploeg van de Madese Natuurvrienden, net als Vincent van Gogh altijd gedaan heeft, volhouden. Vanwege het jaar van de zonnebloem wordt er bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur een gigantisch veldschilderij gemaakt, gebaseerd op de vaas met vijftien zonnebloemen van de bekende kunstenaar. Dit op initiatief van Van Gogh Nationaal Park.

“We zijn een poging aan het doen om ‘s werelds grootst bloeiende Van Gogh Zonnebloemen schilderij na te maken”, legt projectcoördinator Pierre van Damme namens Nationaal Park uit. Met een hele groep vrijwilligers wordt er gewerkt aan het grote kunstwerk op zevenduizend vierkante meter grond. “De actuele aanleiding van het project is dat het meest bekende zonnebloemen schilderij van Van Gogh honderd jaar in bezit is van Kunstmuseum National Gallery in Londen.”

Door middel van linten worden de contouren van het bekende schilderij aangegeven. Gekleurde vlaggetjes geven de kleur van de bloemen die gezaaid zijn aan. De zaadjes worden één voor één geplant. Dat doen de vrijwilligers van de Madese Natuurvrienden door een zaadje in een buisje te stoppen. Op deze manier kunnen ze de zaadjes secuur planten. Toch heeft volgens van Damme de grond zaai-klaar maken tot nu toe het meeste tijd in beslag genomen.

Al even bezig

Het idee is november 2023 ontstaan. “Je kunt het je bijna niet voorstellen”, lacht van Damme. Aan het einde van dat jaar was de bedoeling dat het veld vlak gemaakt zou worden. “Maar dat liep toch even anders door keer op keer de enorme regenval.” Toen het weer even beter werd besloten ze toch om te gaan zaaien, maar die oogst mislukte. “We hadden gehoopt dat de zonnebloemen nu al een meter hoog zouden staan.”

Het artikel gaat verder onder deze video.

Droneshot zonnebloemenveld Van Gogh Etten-Leur.
Een droneshot van het schilderij in Etten-Leur,

“We doen alles met de hand én op natuurlijke basis”, legt Van Damme uit. Zo wordt bijvoorbeeld het onkruid tussen het zand met de hand verwijderd. Tijdens het project wordt er ook geen gebruik gemaakt van kunstmest en als de zonnebloemen uitgebloeid zijn, zijn de zaadjes eten voor de vogels.”

Van Damme legt uit dat het niet goed gaat met de natuur en met het klimaat. “Dat hebben we letterlijk ondervonden”, vertelt hij doelend op het wisselende weer. “Met dit project willen we ook aangeven hoe belangrijk biodiversiteit is.”

Wandelen dóór het schilderij

Als alles, vooral qua weer, mee blijft zitten, moet het schilderij tegen het einde van augustus te bewonderen zijn. De bedoeling is dat men straks over de 120 kuub houtsnippers die een wandelpad vormen, door het schilderij kunnen wandelen. “Op deze manier kunnen de bezoekers het optimaal beleven.” Er komt ook een uitkijkpunt, die uitzicht biedt op het kunstwerk. “Zo heb je een geweldig overzicht over het schilderij.” Ook komt er een wandelroute van zo’n vijftien kilometer, die ook langs het schilderij komt.

Het artikel gaat verder onder deze video.

Schilderij Van Gogh Etten-Leur
Het bloeiende schilderij is geïnspireerd op de zonnebloemen van Van Gogh.

Dat de plannen al uit november dateren, betekent ook dat de vrijwilligers er al heel wat uren op hebben zitten. “Ik durf er niet over na te denken”, meent Van Damme. Het mooie vindt hij dat het allemaal vrijwillige uren zijn. “Ik heb echt heel veel respect voor alle vrijwilligers die ‘gewoon’ volhouden.”

Lees ook: Gratis zonnebloempitten voor inwoners van Zundert voor actie Vincents Grote Liefde