Bergen op Zoom

Groentekraam Van Hooijdonk verdwijnt van Bergse weekmarkt: ‘Het is wat abrupt’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Al 40 jaar staan broer en zus Rob (53) en Andrea (58) van Hooijdonk met hun groentekraam op de weekmarkt in Bergen op Zoom. Donderdag 28 maart staan ze er voor het laatst. Vanwege de gezondheid van Rob, gaan ze het nu een stuk rustiger aan doen.

“Mijn broer Rob heeft de afgelopen tijd teveel gewerkt”, vertelt Andrea. “Het zijn hele lange werkdagen. We beginnen om half vijf in de ochtend tot een uur of acht in de avond. Het is niet meer om vol te houden.”

Voor Broer Rob werd het teveel en daarom nam zus Andrea het de afgelopen vier maanden over. “Ik doe dit nou in mijn eentje zeven dagen in de week. Straks gaat het met mij ook niet meer. Daarom bouwen we het nu een beetje af. Het is nu wellicht wat abrupt, maar we gaan voor de gezondheid van Rob.”

Klanten staan vandaag huilend aan de kraam.

Het liefste had de familie Van Hooijdonk nog vijf jaar doorgegaan, maar de omstandigheden laten dit dus niet meer toe. Dit ook tot verdriet van sommige klanten. “Ja een aantal klanten staan vandaag huilend aan de kraam, dat vind ik best wel moeilijk.

Ook in Roosendaal zal de kraam van Van Hooijdonk één dag minder te vinden zijn. “Voorheen stonden wij op maandag en zaterdag op de Nieuwe Markt. Dit zal vanaf nu alleen nog op zaterdag zijn.” Andrea hoopt daar de klanten uit Bergen op Zoom opnieuw te mogen begroeten. “We hebben in de afgelopen jaren met veel mensen een band opgebouwd. Dat is erg bijzonder.”

Wat Andrea het meest gaat bijblijven? Het contact met de mensen. “We hebben hele lieve klanten. We krijgen vandaag ook veel cadeautjes van ze. Dat doet mij ontzettend goed.” Beseffen kan de onderneemster het nog niet. “Nee dat nog niet.” De collega’s hebben onderling afgesproken dat ze samen nog eens een terrasje gaan pakken bij beter weer. “Dit hebben we nog nooit met z’n allen gedaan, dus laten we dat maar gaan doen.”