Bergen op Zoom

Groep Akkaya transformeert tot échte partij: ‘We worden de grootste’

Han Verbeem Han Verbeem

Groep Akkaya, de Bergse politieke groepering van voormalig GBWP-raadsleden Aydin Akkaya en Souhail Soutou, wil zich omvormen tot een volwaardige lokale politieke partij. Over een naam en een partijprogramma wordt al nagedacht, in 2025 moet de partij klaar zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026.  Volgens fractievoorzitter Akkaya wordt het een “lokale partij 3.0”, waarbij de inwoners zeggenschap krijgen over de inhoud van het programma. “We worden de grootste”, zo voorspelt hij.

Met de overstap van Soutou naar Groep Akkaya verschuift ook het politieke accent in de Bergse gemeenteraad. Samen met de fractie van 50Plus, waarmee de groep een verregaande samenwerking heeft, nemen ze drie zetels in en behoort het tot de politieke middengroepen. GBWP is getalsmatig niet langer de grootste raadspartij maar heeft, net als de VVD, vijf zetels.

Maatschappelijk

Akkaya en Soutou komen op voor sociaal-maatschappelijke thema’s  zoals zorg en welzijn. “We zijn allebei actief in het welzijnswerk”, zegt Soutou. Hij is in het dagelijks leven maatschappelijk werker bij WijZijn Traverse, Akkaya is preventiemedewerker bij Novadic-Kentron. Inmiddels zouden al twintig belangstellenden zich bij de groepering hebben aangemeld, zegt de fractievoorzitter. De focus ligt op het verkiezingsjaar 2026. “We zijn volop bezig een team op te zetten en in de loop van 2025 moet er meer duidelijkheid zijn over het programma.”

Programma

Bergenaren kunnen tegen die tijd zélf aangeven wat er in het verkiezingsprogramma moet komen. “Dat kan online, via internet is het mogelijk input te geven”, aldus Akkaya. “We zijn er voor iédereen.” De naam van de nieuwe partij zal écht Bergs zijn, verklapt hij. “Geen afkorting of een persoonsnaam, maar een partijnaam waarin alle inwoners van onze gemeente zich kunnen herkennen.”