Roosendaal

Groep jongeren wil bevrijders eren: ‘Ze waren toen net zo oud als wij nu’

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

Een groep twintigers uit Roosendaal wil de viering van de bevrijding van Roosendaal nieuw leven inblazen. Op zaterdag 30 oktober willen ze met een stoet legervoertuigen en gekleed in de uniformen van de Britse bevrijders, de route rijden die de geallieerden aflegden om de Duitsers te verjagen. “Ook om aan te geven dat de soldaten van toen dezelfde leeftijd hadden als wij nu zijn”, zegt Kim Witteveen van The Dutch Bears.

De naam van de groep jongeren van 23 jaar verwijst naar de Britse Polar Bear Division die Roosendaal in 1944 na een felle strijd bevrijdde van de Duitsers.

We vinden het zonde dat het eigenlijk niet meer gevierd wordt

De jonge twintigers verdiepen zich al jaren in de oorlogsgeschiedenis van de regio en maakten zelfs een film over bevrijdingsroute van de geallieerden. “Wij hebben echt interesse in die oorlog, maar dan vooral de persoonlijke verhalen. Die zijn eigenlijk totaal niet te bevatten voor jongeren uit de 21e eeuw”, vertelt Kim aan Omroep Brabant.

En juist dragen ze Britse uniformen uit de Tweede Wereldoorlog. Om jongeren te laten beseffen dat de bevrijders van Roosendaal in 1944 ook veelal twintigers waren.

Naarmate de jaren verstrijken, nemen ook de aantallen veteranen en getuigen af. Steeds minder mensen kunnen de gruwelen uit de oorlog uit eigen ervaring navertellen. En daarmee verdwijnt volgens de Dutch Bears ook de viering van de bevrijding naar de achtergrond.

Kim: “We vinden het zonde dat het eigenlijk niet meer gevierd wordt, terwijl de mensen die zo hard voor onze vrijheid hebben gevochten die eer verdienen.”

De 77e herdenking van de bevrijding zal in en om Roosendaal niet onopgemerkt voorbij gaan. Naast de stoet met militaire voertuigen, muziek en jongeren in tenue, is het de bedoeling dat er ook een fly-by komt met militaire toestellen van Vliegend Museum Seppe.

De Dutch Bears zoeken nog deelnemers voor de bevrijdingsstoet op zaterdag 30 oktober. Aanmelden kan via de internetsite van de initiatiefnemers.

Lees ook: Jongerenroos voor Dutch Bears, Van Loveren en Opmeer