Roosendaal

Grootste zonnepark van Roosendaal levert stroom aan 10.000 huishoudens

Anouk Houweling Anouk Houweling

In Roosendaal is donderdag aan de Evertkreekweg het grootste zonnepark van de gemeente Roosendaal geopend. Op het park liggen 78.000 zonnepanelen, die 10.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien. Inwoners van Roosendaal kunnen ook zelf een paneel kopen waar ze het rendement van terugkrijgen.

Wethouder Klaar Koenraad heeft donderdag het nieuwe zonnepark aan de Evertkreekweg in Roosendaal feestelijk geopend. Aan het zonnepark is drie jaar gewerkt. Er staan in totaal 78.000 panelen waarmee 10.000 huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Roosendalers kunnen ook investeren in het zonnepark. “Je kan een paneel kopen en dan krijg je ook de opbrengst, dus dat is leuk”, zegt Koenraad.

Inpassen

Voor het aanleggen van het zonnepark moest er met een aantal dingen rekening gehouden worden. Het moest landschappelijk ingepast worden. “Je mag een terrein niet helemaal volleggen met zonnepanelen. Je moet altijd een combinatie hebben met een bufferrand waardoor mensen het niet meteen zien”, vertelt Koenraad. Dat moet vriendelijk en biodivers zijn met inheemse planten.

Ook met de buren is rekening gehouden. “De roeivereniging wordt met een stuk budget van onze kant verduurzaamd”, vertelt Bas Welles, CEO bij Green IPP. Ook bij de buurtvereniging hebben ze bijgedragen aan een AID. “Zo hebben wij geprobeerd ons als goede buurman op te stellen”, zegt Welles.

Onderhoud

Het onderhoud op het terrein wordt gedaan door een kudde schapen. De schapen staan er niet het hele jaar, maar worden alleen ingezet als het gras te hoog wordt onder de panelen. “In plaats van bosmaaiers laten we de schapen het op een natuurlijke manier bijhouden”, zegt Welles. Rond de panelen is daarom ook aan de veiligheid van de schapen gedacht en zijn de panelen hoog genoeg, zodat de schapen er onderdoor kunnen lopen.

Onderzoek

Onder leiding van de Wageningen Universiteit wordt er onderzoek gedaan naar de biodiversiteit bij verschillende zonneparken in Nederland. “Dit is een van die parken”, zegt Welles. Tijdens dat onderzoek wordt de biodiversiteit gemeten. Daarmee hoopt Welles dat er na vier jaar kan worden aangetoond dat de biodiversiteit bij zonneparken toeneemt.

Koenraad sluit niet uit dat het park over dertig jaar afgebroken wordt. Het park is onderdeel van een transitie om van de fossiele energiebronnen af te komen. “Dan zijn er misschien zoveel innovaties geweest dat het op een andere manier kan, maar voor nu is het de beste oplossing.”